Apple заплашва да премахне Twitter от App Store

С покупката и промените в Twitter Илон Мъск си спечели много врагове, включително Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Събитията около Twitter и първите ходове на новия собственик Илон Мъск се следят с повишен интерес от медии, пазарни анализатори и въобще от цялата интернет общност, заради значението на тази социална мрежа за свободата на словото. Оказва се, че Мъск има сериозни търкания и с ИТ гиганта от Купертино.

Apple е заплашила да премахне приложението Twitter от онлайн магазина си App Store, без да посочи причина, съобщи The Verge. Заплахата идва след публикация на Мъск в социалните медии, че Apple е “спряла да рекламира” в Twitter, както и след анкета в Twitter дали Apple трябва да докладва всички случаи на цензура на потребителите.

„Apple на практика спря да рекламира в Twitter. Мразят ли свободата на словото в Америка?“, попита Илон Мъск с публикация в Twitter. Коментирайки възможното премахване на приложението от App Store и Play Store, Мъск наскоро се закани, че при такъв сценарий ще пусне собствен смартфон.

Напоследък има нарастващо напрежение между Apple и Twitter. Мъск разкритикува комисионната на App Store за покупки вътре от приложенията, наричайки я “скрит 30-процентов данък” в интернет.



Той също така “ретуитна” пародийно видео от Epic Games за монопола на Apple върху App Store. А шефът на онлайн магазина Фил Шилър изтри акаунта си в Twitter, след като Мъск купи мрежата и възстанови акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Коментар