Firefox ще бъде преработен съществено

Mozilla възнамерява да обнови съществено дизайна и интерфейса на своя браузър Firefox за Windows. Приложението ще придобие редица ключови елементи, подобни на тези в Google Chrome.

Обновлението ще се състои на два етапа. Първо ще бъдат извършени неголеми промени във версия Firefox 3.7, която ще излезе през първата половина на 2010 г, а след това се очаква сериозна модификация във Firefox 4.0, съобщи cwer.ru.

Остарелият Windows интерфейс на Firefox ще бъде променен във версия 3.7, в съответствие със стила на Vista. Цветовата палитра ще получи по-неутрални оттенъци, панелното меню ще изчезне, управлението на браузъра ще се съсредоточи в два пункта – "страница" и "инструменти", ще се появи универсален бутон за задаване и презареждане на уеб страница.

Във Firefox 4.0 табовете с уеб страници ще бъдат преместени в горната част на екрана на браузъра, ще се обединят редът за въвеждане на адрес и панелът за търсене, а постоянният ред за състоянието в долната част ще изчезне. Всичко това вече е реализирано в Google Chrome.

От Mozilla уверяват, че не се стремят да копират дизайна на Google Chrome и, че появата на тези общи характеристики между браузърите е неизбежна.

Промени предстоят и в интeрфейса на Firefox за Linux. Версията за Macintosh няма да претърпи сериозни модификации.

Коментар