Стартира онлайн регистър на оценителите

Безплатен интернет регистър събира всички лицензирани оценители на едно място. На адрес www.oceniteli.bg е достъпна информация за физически лица и фирми, които извършват експертна оценка на всякакви активи – от имоти, през картини до бижута.

По неофициални данни  лицензираните оценители в България са около 5000, а потенциалните потребители на техните услуги – около 2.5 милиона, уточниха от фирма Оценители.нет, създател на интернет регистъра.

Регистрацията на експертите в сайта е безплатна, а търсенето е по градове и оценителски специалности – нещо, което липсва в досегашните официални регистри, подчерта разработчикът. Новост е и възможността потребителите да видят подробности за опита и квалификациите на търсения оценител, а при оценка на имоти – и банките, с които работи.

Скоро в интернет регистъра ще могат да се  търсят и вещи лица по съответния районен или окръжен съд, който обслужват.

Подобен интернет регистър на оценители има в САЩ (www.appraisers.com), но той е само за недвижими имоти. Българската база данни е по-обхватна – включва оценители, автоексперти и вещи лица за оценка на всякакви активи – за счетоводни нужди, за ипотечни кредити, апортни вноски, сливания и придобивания, застраховки, делби, разводи, съдебни процеси, извънсъдебни споразумения и пр.

Доскоро у нас имаше няколко държавни институции, които издаваха оценителски удостоверения и лицензи– от земеделски земи до произведения на изкуството, като все още всяка от тях поддържа свой собствен регистър. Повечето от тях не са публикувани в интернет.

„Досега в мрежата нямаше единен регистър, в който потребителите лесно да намерят търсения експерт – информацията обикновено се предаваше от уста на уста”, коментираха от Оценители.нет. „Нашата цел не е да дублираме официалните регистри на оценители, а да извадим от тях ценната  за потребителите информация и да им я поднесем в удобна за търсене форма.”

Оценителската професия е сравнително млада – появява се с навлизането на пазарната икономика в страната. Първите оценки се правят главно за целите на приватизацията. Така Агенцията за приватизация става основната институция, която през последните 20 години обучава и лицензира оценители.

Освен нея Министерството на земеделието също издава удостоверения за оценка на земеделски земи, а  множество други институти провеждат обучения и издават сертификати за оценители.

След дълги дискусии, едва миналата година беше приет новият Закон за независимите оценители у нас. С него се създава Камара на оценителите, която да контролира процеса на обучение и лицензиране на оценителите и да следи за качеството на тяхната работа.

Според същия закон трябва да се поддържа и официален регистър на независимите оценители.

Коментар