Intel праща в неплатен отпуск част от работниците си в Ирландия

За да намали разходите, без да губи ценни кадри, Intel праща работници в неплатен отпуск
(снимка: Intel)

Високотехнологичната индустрия дава все повече признаци, че навлиза в период на криза. За това свидетелстват плановете на много корпорации да съкратят персонал или поне да отложат предвиденото по-рано наемане на нови служители. Ирландската фабрика на чипмейкъра Intel потвърждава очерталата се тенденция.

На неотдавнашна конференция на Credit Suisse финансовият директор на Intel Дейвид Зинснер заяви, че компанията ще се стреми да намали разходите си с $3 милиарда през 2023 г. Разбира се, това включва съкращения на персонал. Но спестяванията не винаги ще стават чрез директни съкращения, съдейки по действията на Intel в Ирландия.



До две хиляди местни служители на компанията ще излязат в дълъг неплатен отпуск, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация в Business Post. По решение на ръководството на Intel, служителите на завода в страната са били помолени да си вземат тримесечен отпуск без заплащане.

Представители на Intel подчертават, че тази практика позволява, от една страна, да се намалят разходите на компанията за определен период, а от друга – да се задържи ценен производствен персонал. Участието в програмата е доброволно. Очевидно от 5000 души около 40% са изразили готовност да посветят три месеца от живота си на други дейности.

Заводът на Intel в Ирландия е единственият действащ производствен център на компанията в Европа. Ръководена от Патрик Гелсингър, компанията реши по-рано да инвестира до 17 милиарда евро в Ирландия и да усвои технологията Intel 4, която е условен аналог на 7-нм технология на конкурентите.

Все още е трудно да се каже как решението на Intel да изпрати значителна част от персонала на ирландското си предприятие в продължителна ваканция ще се отрази на плановете на компанията да усвои производството на чипове по съвременни технологични процеси в Европа.



Някои автомобилни компоненти също се произвеждат тук по технологията Intel 16 и много участници на автомобилния пазар не спират да повтарят, че недостигът на чипове в тази индустрия все още не е преодолян, така че техните интереси могат да пострадат от това решение на Intel .

Коментар