Телекомите в ЕС искат Big Tech да плаща такса „справедлив принос“

Големи европейски телекоми поискаха от ЕК ясни срокове за въвеждането на такса “справедлив принос” за изграждането на мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Няколко големи европейски страни се включиха в дебат относно телекомуникационния пазар в ЕС, който породи разгорещени спорове по темата за подкрепата за разходите за изграждане на мрежи. Големите телекоми поискаха от Европейската комисия яснота относно плановете им да накарат „Big Tech“ да плаща част от разходите на европейската телекомуникационна мрежа.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Telecom Italia задружно настояха за предприемане на мерки, които да задължат големите оператори на съдържание в интернет да плащат за разгръщането на телеком мрежите. Операторите наричат това „справедлив принос“, имайки предвид, че шестте най-големи доставчика на съдържание съставляват малко над половината от интернет трафика.



Обект на исканията на европейските телекоми са компаниите Alphabet, Netflix, Meta, Amazon и други технологични гиганти. Те, според телеком индустрията в ЕС, трябва да плащат данък върху интернет трафика. Други са на мнение, че това е опит за присвояване на пари от новата индустрия в подкрепа на „старата гвардия“.

Европейският комисар по индустрията Тиери Бретон каза, че ЕК ще започне консултация, най-вероятно в началото на 2023 година, за да може да предложи ново законодателство в областта.

„Ние като държави-членки винаги сме считали открития и прозрачен дебат по темата за „справедливия дял“ за изключително важен“, пишат в съвместно писмо Австрия, Естония, Финландия, Ирландия, Холандия и Германия. „Въпреки това ние призоваваме Комисията да осигури прозрачност по отношение на планираните график, анализи и стъпки по тази тема“, казаха те.



Страните също така казаха, че темата трябва да се разглежда отделно и да не се смесва с друг законодателен акт, известен като Директива за намаляване на разходите за широколентов достъп (BCRD). Според тях, тази директива се занимава със съвсем различни въпроси. BCRD има за цел да определи мерки за намаляване на разходите за разгръщане на високоскоростни мрежи.

Коментар