TSMC ще произвежда три пъти повече чипове в САЩ от планираното

Първият завод на TSMC в Аризона достигна етапа на инсталиране на оборудването за чипове
(снимка: TSMC)

TSMC, най-големият производител на чипове по договор в света, възнамерява да увеличи инвестициите си в САЩ до 40 милиарда долара. В резултат на това тайванската компания ще може да произвежда три пъти повече чипове в Щатите, отколкото планираше по-рано. TSMC е обект на особен интерес за американските власти, предвид търговската война с Китай.

Днес започва инсталиране на оборудването в първия завод на TSMC в Аризона. По този повод компанията направи изявление относно по-нататъшните си планове за разширяване на производствения обект. Инвестициите в проекта ще достигнат 40 милиарда долара, до 2026 г. ще заработи второ предприятие, способно да произвежда 3-нм чипове, а общата производителност на двата завода ще достигне 60 000 силициеви пластини на месец, съобщи Nikkei Asian Review.



Пазарните наблюдатели очакват Apple, AMD и Nvidia да са сред първите клиенти на новите предприятия за чипове. Първоначално TSMC обяви планове да похарчи 12 милиарда долара за изграждане на един завод и да усвои производството на 5-нм продукти на своя конвейер в обеми, еквивалентни на 20 000 силициеви пластини на месец. Компанията планираше също да отвори 1600 работни места за завода си в Аризона.

Актуализираният план предполага не само производство на по-модерни 4-нм продукти в първия завод, считано от 2024 г., но и изграждане на втора фабрика, която до 2026 г. ще започне да произвежда 3-нм чипове. Съответно обемът на инвестициите ще бъде увеличен до 40 милиарда долара, а броят на силициевите пластини, обработвани месечно от двете предприятия, ще се увеличи до 60 000 броя. Броят на служителите ще нарасне до 4500 души.

Когато заработи, вторият завод на TSMC в Аризона ще бъде не само най-модерният в САЩ по стандартите на компанията, но и най-екологичният. Той ще произвежда чипове както за устройства с ниска мощност, така и за високопроизводителни системи.

AMD не крие факта, че ще повери на местния завод на TSMC своите най-модерни чипове, а основателят на Nvidia коментира, че инвестицията на TSMC в САЩ променя играта за цялата индустрия.

На церемонията по-късно днес ще присъстват партньори и клиенти на TSMC, както и високопоставени служители на държавната власт, включително президентът на САЩ Джо Байдън. TSMC ще бъде представена от основателя Морис Чанг, председателя Марк Лиу и главния изпълнителен директор СиСи Уеи.

Коментари по темата: „TSMC ще произвежда три пъти повече чипове в САЩ от планираното”

добавете коментар...

  1. дяконЪ

    ….по коректно би било да се каже, не ще произвежда, а трябва, защото Китай дърпа напред

  2. Мустафа 3 курс

    в болшенството ще бъдат К155ЛА13

Коментар