Пет критерия за избор на бизнес лаптоп

Съвременният лаптоп трябва да балансира между няколко важни показателя: свързаност, памет, процесор, батерия, тегло (снимка: CC0 Public Domain)

Днес все повече хора работят дистанционно. Затова функциите на лаптопа трябва да отговарят на изискванията на новото поколение служители за мобилност, производителност, възможности за комуникации и защита от киберзаплахи.

Всички работещи хора искат да са толкова продуктивни у дома, колкото и в офиса. Ето защо е важно да знаем как да изберем подходящ лаптоп за работа, в частност под Windows, така че да изпитваме проблеми и неудобства.

1. Опции за свързване

Исторически винаги е било така: производителите на лаптопи жертват конектори, за да направят машинките ултра-преносими и супер-леки. Това означава, че собствениците им трябва да избират: дали да носят лек компютър в чантата, но да търпят неудобствата на скромната свързаност, или пък да заложат на модел с повече портове и по-голямо тегло.



За бърза и надеждна безжична връзка най-добре е лаптопът да има както Bluetooth 5.1 функционалност, така и Wi-Fi 6, който е новият стандарт за бързи локални безжични връзки.

За тези, които работят в условия на постоянно пътуване, важно е да има вграден модем за данни. Така устройството ще може да се възползва от мобилната мрежа, където е налично покритие. А и не само това – когато Wi-Fi връзките са склонни да прекъсват, мобилната мрежа се явява втори, дублиращ канал за свързаност към интернет.

USB портовете са голяма драма. Много от новите лаптопи имат само един или два USB порта. Съвсем малко са тези, които разполагат с Thunderbolt 4 от ново поколение, което се счита от мнозина за бъдещето на свързаността. Ако купуваме лаптоп днес, хубаво е тази нова комуникационна система да е налична в него.

Много от лаптопите от ново поколение нямат и microSD слот за карти памет. А той е полезен за прехвърляне на файлове от телефон или камера.

Все по-рядко ни трябват Ethernet портове в лаптопите, но друго е положението при HDMI конектора. Той често е необходим, когато се прави презентация на конференция или на място при клиент. Затова е добре да го има.

2. Процесор

Процесорът е “мозъкът” на лаптопа. Днес един ноутбук може да „смята“ също толкова бързо, колкото и настолен компютър. Лаптопите с най-новото 12-то поколение процесори Intel Core i7 или AMD Ryzen 6000 осигуряват мощна производителност за справяне с взискателни задачи, независимо дали се занимавате с електронна таблица или фина настройка на видео. Те са проектирани да бъдат в крак с днешния забързан начин на живот и предлагат голяма крачка в производителността спрямо своите събратя от предишните поколения.

Тези най-нови чипове са годни за боравене със съдържание с висока разделителна способност, както и 4K видео редактиране, изобразяване и рендериране на изображения, компютърно проектиране и 3D моделиране. Да не говорим за ежедневните компютърни задачи като разглеждане и редактиране на документи.

3. Достатъчно памет и място за съхранение

RAM паметта дава на процесора почти незабавен достъп до данни, за да може машината да работи бързо и да е отзивчива в изпълнението на задачите. Минимум 16G RAM ще гарантират, че лаптопът осигурява високо ниво на производителност за създаване, проектиране, редактиране и многозадачност.



Хранилището, както подсказва името, е „банката“ с данни на лаптопа, където се съхраняват приложенията, операционната система и файловете. Съхранението може да бъде на твърд диск (HDD) или твърдотелно устройство (SSD). Твърдотелните памети са желани, защото са много бързи. Те осигуряват на лаптопа способността за стартиране на приложенията бързо, гладко и лесно – дори самата операционна система се зарежда само за секунди.

В повечето случаи прилично количество място за съхранение за нуждите на потребителите би било 256 GB. За тези, които работят с големи изображения или файлове с дизайн или хора, които работят предимно дистанционно, понякога в условията на ненадеждна и несигурна интернет връзка, 512 GB или дори 1 TB място за съхранение би било по-подходящо.

4. Дълъг живот на батерията

За потребители, работещи дистанционно – пътувайки по клиентски офиси, отсядайки в кафенета и коуъркинг пространства, работейки по време на пътуване – не винаги е възможно да включат лаптопа в контакта, за да презаредят изтощената батерия. Следователно животът на батерията е една от най-важните характеристики, които купувачите на лаптопи трябва да гледат преди покупка.

Хубаво е да се инвестира в лаптоп, който предлага поне девет часа живот на батерията. При това положение не бива да се забравя, че големите и ярки дисплеи „ядат“ по-бързо енергията, съхранявана в акумулатора.

Предвид амортизацията на батериите, някои потребители биха избрали дори още по-мощна батерия – такава, която да издържа по 12 часа и даже повече. Дори при деградацията след година или две компютърът пак ще е използваем в движение.

5. Отзивчивост

Може да бъде наистина неудобно по време на среща, когато е нужен бърз достъп до нещо на лаптопа, процесът на стартиране да бави хода на разговора. В такива моменти на човек му се струва, че търсенето на важния слайд или документ отнема цяла вечност.



От новото поколение лаптопи потребителят може да очаква „незабавно“ реагиране на системата. Това зависи от софтуера: настройките трябва да позволяват светкавично събуждане.

Най-добрият лаптоп

Накратко, добрият бизнес-лаптоп има много RAM, модерен процесор, твърдотелна памет, много портове… което прави и цената му висока. Имайки предвид изброените критерии, потребителят следва да прецени кои възможности са му наистина важни.

В някои случаи издръжливата батерия ще има много по-голяма значимост от възможността за свързване чрез HDMI, в други случаи твърдотелният диск и бързото зареждане ще са много по-съществени от големия обем на хранилището.

Коментар