Microsoft с видео как се разглобява лаптоп

Лаптопът Surface си спечели слава на труден за самостоятелно ремонтиране, но това се променя
(снимка: Microsft / YouTube)

Каналът на Microsoft Surface в YouTube публикува видео за разглобяване на лаптопа Surface SE, който е предназначен за сферата на образованието. Във видеото инженер на Microsoft напълно разглобява лаптопа, описвайки детайлно всяка стъпка, която прави.

Серията Surface на Microsoft беше известна с това, че устройствата са трудни за самостоятелно ремонтиране, заради повсеместното използване на залепени и запоени компоненти, отбелязва Arstechnica. Това започна да се променя през последните години. Microsoft въведе сменяеми SSD дискове и направи други настройки, за да улесни разглобяването и сглобяването на машините.

Възможността за ремонт е ключов фактор за продажбата на Surface Laptop SE, защото лаптопът е насочен към образованието в училищата – среда, в която компютрите могат да пострадат: да бъдат изпуснати, ударени, да се разлее течност върху тях.

Изглежда решението на Microsoft идва в отговор на натиска от страна на акционерите да подобри възможностите за самостоятелен ремонт от потребителите. Това включва и разширяване на достъпа до части, наличието на документация и улесняването на ремонтите по всякакви други начини. Новото видео вероятно попада под чадъра на „документацията” и дава надежда, че скоро може да видим подобни улеснения и за други Surface устройства в бъдеще.

Microsoft публикува и писмени ръководства за обслужване на устройствата Surface – нещо, което други производителите на компютри правят за много от своите машини. Apple пък заяви, че тази година ще започне да предоставя „направи си сам” документация и части чрез своята „програма за ремонт на самообслужване”, въпреки че програмата изглежда ще покрива само няколко вида ремонти за няколко устройства, пуснати на пазара наскоро.

Коментар