Близо 100 участници в „Наградите на БАИТ” за 2021

Наградите на БАИТ ще бъдат връчени на официална церемония на 24 февруари 2022 г.
(снимка: БАИТ)

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г., съобщиха организаторите от браншовата асоциация.

С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава Успешен български ИКТ продукт/услуга, в която ИКТ компаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на продуктите си. Сред заявките има иновативни решения, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение – за автоматична проверка на финансови транзакции срещу пране на пари; за обработване и анализ на данни, за управление на документи и активи.

Тук се конкурират и различни платформи, специфични за сектора на реализация – за оперативно управление на производствени процеси, ГИС платформа, за Peer-to-Peer кредитиране и инвестиране, за управление на зарядни станции за електрически автомобили и др. Заявка за награда дават още решение за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди, високоскоростна система за сортиране на пратки и игри.

За Образователна награда сили ще мерят 21 участника. Сред тях са детска градина, основни и средни училища и висши учебни заведения, както и преподаватели. В надпреварата участват още и образователни инициативи и платформи, създадени от ИКТ компании.

Отново силна конкуренция има и в категорията Младежка награда. В нея 11 проекта на студенти и ученици от цялата страна впечатляват с идеи и реализация. Сред тях са робот, задвижван от екоенергия, полуавтономен дрон за доставки, смарт електромер, платформа, базирана на невронни мрежи и др.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика се състезават 11 кандидатури, които демонстрират дигитализацията на българските компании от различни сектори – промишлени предприятия, компании за комунални услуги, фармация и козметика, застраховане и др.

11 компании са в надпревара в категория Start UP. Иновативните проекти представят разработки на базата на VR технологии и изкуствен интелект, както и продукти за управление на процеси и дигитални плащания.

В категория Публична администрация са подадени 10 кандидатури. Държавни агенции, общини и общински предприятия и направления представят внедрени проекти за административно обслужване на гражданите и бизнеса.

8 представители на медии са подали заявка за участие в категория Журналистически принос, като представят материали и разработки по ИКТ теми.

Предстои журито да оцени подадените кандидатури, като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на февруари.

И тази година Наградата за специален принос се връчва по решение на журито чрез вътрешни номинации и за тази категория не се приемаха кандидатури.

Отличените в конкурса ще получат награди под формата на продукти и услуги от членове на асоциацията. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 24 февруари 2022 г. По традиция кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на президента на България.

Коментар