Apple обмисля разширяване на производството в Индия

Таблетите iPad са потенциално следващият продукт, който Apple ще произвежда в Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

В стремежа си към географска диверсификация на производството, Apple разглежда възможността да сглобява таблети iPad в Индия, съобщи CNBC, позовавайки се на информирани източници от правителството на азиатската страна.

Твърди се, че ръководството на Apple вече преговаря с индийските служители за организиране на производство на iPad в страната. Въпреки че е рано да се говори за постигане на каквито и да е резултати, ако инициативата се развие, тогава Индия ще може да укрепи позицията си на алтернативен производствен обект за продуктите на Apple.



От няколко години в Индия се произвеждат смартфони на Apple, а тази есен там започна и асемблирането на по-достъпните модели iPhone 14 с малко забавяне спрямо пазарния дебют на тези устройства.

Според източници от индустрията, недостигът на квалифициран персонал ще попречи на по-нататъшното разширяване на гамата от сглобени в Индия продукти на Apple. Външнополитическото напрежение между Китай и Индия също не допринася за плавната миграция на част от производството на Apple от едната страна в другата.

Сега до 10% от всички айфони се произвеждат в Индия, според експерти на Loop Ventures, а след пет години този дял ще нарасне до 35%. Освен в Индия и Китай Apple планира производство на смартфони във Виетнам, Малайзия и дори в САЩ.

В случая с линията iPhone 14, Индия произвежда не повече от 5% от общия обем, според анализаторите на Piper Jaffray. От гледна точка на „китайската криза“, Индия може да допринесе само в ограничена степен за поддържане на обемите на доставки на приемливо ниво.

Коментар