Обявиха победителите в конкурса “БГ сайт 2009”


Победителите в тазгодишния конкурс "БГ сайт" бяха обявени на тържествена церемония тази вечер. Кандидатите бяха оценени от 32-членно жури от специалисти в сферата на интернет маркетинга, комуникациите, софтуера, медиите и индустрията. Работата на журито бе наблюдавана и одитирана от PriceWaterhouse Coopers.

В категория “Банки и финанси” приза отнесе fibank.bg, спечелил в конкуренция с insurance.bg и moitepari.bg. Наградата на публиката отиде при moitepari.bg, която взема отличие от този конкурс за 4-ти пореден път. Номинирани в категорията бяха още fibank.bg и allianz.bg.

Електронен магазин на 2009 година се оказа mykitchen.bg. notebook.bg и novmac.bg заеха второто и третото място. Публиката избра iskampc.com.

В категорията “Кауза, събитие, общност” отличен бе сайтът client.bg, който надделя конкурентите photo-forum.net и startbusiness.bg. Публиката пък гласува за hardwarebg.com.

Цели 32 уеб-проекта се състезаваха в категорята корпоративен сайт. В крайна сметка журито реши да отличи mtel.bg. Феновете дадоха своя глас за si-7.com.

За личен блог на годината журито определи “блога на Юруков “ – yurukov.net. Фаворит на публиката стана bloodys.com, следван от блога на Юруков и блога на Цонко Цонев, кмет на град Каварна.

Оспорваната борба в категорията медии бе межу сайтовете на Нова телевизия, bTV и moetodete.bg. Btv.bg надделя в надпреварата. Феновете предпочетоха gong.bg.

Образователен сайт на годината стана drebcho.bg, вдъхновен от малко момиченце на име Криси. Тя е само на 3 г., издадоха създателите на сайта (на снимката долу). Публиката даде вота си на birdsinbulgaria.com – безвъзмедно разработен проект.

Отново drebcho.bg бе отличен и в катeгорията за онлайн информационни услуги. Феновете отредиха първото си място за bezplatno.net.

Фаворит на журито в категорията за пътувания и туризъм стана esky.bg. Подгласник стана сайтът “Насам-натам”. Той обаче се оказа предпочитаният от публиката туристически онлайн гид.

В сериозната и тежка категория за публична администрация и НПО надпреварата спечели nap.bg – сайтът на Национална агенция по приходите. Подгласници станаха сайтовете на Община Бургас и Комисията за защита на личните данни. Че плащането на данъци не може да стане по-приятно, но може да бъде по-лесно и това в ценно се видя и от факта, че публиката също награди nap.bg. На второ място тя сложи Община Бургас, а на трета позиция сайта на морската рок-столица Община Каварна.

В категорията социални мрежи и сайтове за запознанства победител стана moetodete.bg. Феновете, дали своя вот в конкурса, също гласуваха за този сайт, създаден в помощ на българските майки.

Приза за интернет реклама отиде при the39clues.bg. Жалко, че няма награда на публиката, за да видим ние професионалистите как въздейства това, което правим, коментира Иван Иванов, който връчи наградата.

Специалната награда на Microsoft за сайт, създаден със технологии на корпорацията, отиде при esurance.bg.

Общо 23 143 души гласуваха за своите любими сайтове, формирайки наградите на публиката.

166 статуетки са раздадени досега в рамките на конкурса БГ сайт, без да се брои тазвечершното издание, на което бяха връчеи още 16.

Коментари по темата: „Обявиха победителите в конкурса “БГ сайт 2009””

добавете коментар...

  1. Красимир

    На кой не му е ясно все още, че това не е конкурс за сайт, оценяван по няколко критерия.
    Дизайнерите ще кажат, че избраните сайтове не са най-красивите…
    Специалистите по ползваемост ще кажат, че избраните сайтове куцат по техните критерии…
    Програмистите ще кажат друго…
    Оценяването е по няколко критерия от 32 членно жури…

    ето и броя грешки от W3 validator за technews.bg

    Result: 1406 Errors, 77 warning(s)

    Може да пуснете google, yahoo….

    Моля не се изказвайте неподготвени 😉

  2. W3C

    Това е псевдо конкурс, трябва да раздават анти-награди. Българанска работа нека пуснат за валидация сайтчетата си – пълни с грешки и никакви стандарти не са спазвани.

    Линк за тестове на W3C организацията, която разработва и отговаря за WWW

    http://validator.w3.org/

Коментар