33 фабрики за чипове започнаха да се строят тази година

Светът трескаво инвестира в изграждане на нови производствени мощности за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

През настоящата година започна изграждането на 33 завода за полупроводници по света. Тенденцията ще продължи и през 2023 г., когато индустрията ще стартира още 28 проекта на фабрики за чипове.

Според последния доклад на асоциацията на полупроводниковата индустрия SEMI, през 2021 г. е започнало изграждането на 23 нови фабрики за чипове, през 2022 г. е стартиран строежът на на още 33 фабрики, а през 2023 г. други 28 завода за полупроводници ще поемат щафетата.



Ако всички планове бъдат изпълнени, инвеститорите ще похарчат над 500 милиарда долара за изграждане на нови 84 фабрики за чипове в периода между 2021 и 2023 г. Такива инвестиции не биха били възможни без правителствени програми за стимулиране на полупроводниковата индустрия и укрепване на веригите за доставки като законите за чиповете и намаляване на инфлацията в САЩ.

Именно благодарение на „Закона за намаляване на инфлацията”, Южна и Северна Америка ще се превърнат във водещи региони в света по отношение на инвестициите в нови фабрики за полупроводници. Изграждането на 18 съоръжения за чипове на двата континента ще започне между 2021 и 2023 г.

Но повечето от новите заводи за посочения период трябва да бъдат построени в Китай – 20 броя. Това ще бъдат фабрики, използващи зрели и следователно не най-модерните технологични процеси. Общият размер на инвестициите в нови заводи за чипове в Китай ще бъде по-малък от разходите за производство в Америка.



Европейският съюз все още не е приел собствен закон за чиповете. Очаква се това да стане през декември. Но липсата на правна рамка за инвестиции не попречи на компаниите да планират и на някои места в Европа и Близкия изток да започнат изграждане на 17 нови завода в периода 2021-2023 г., което между другото е исторически максимум за EMEA региона (Европа, Близкия изток и Африка).

В Тайван през посочения период ще се появят „само” 14 нови предприятия. Страните от Югоизточна Азия, заедно с Япония, ще построят 6 нови завода, а още 3 нови завода ще се появят в Южна Корея.

Коментар