4 технологични тенденции, които да следим през 2023 г.

Дефицитът на таланти ще доведе до съществени промени в технологичния сектор: възход на AI и на платформите за създаване на софтуер с малко писане на код (снимка: CC0 Public Domain)

Вече трета поредна година светът преживява сътресения и кризи, които се отразяват и на динамиката в технологичния сектор. Кой ще се радва на свръхтръсене и кой – на технологичен спад, а най-вече къде ще наливат пари инвеститорите – това са въпроси, които всички си задават, от малкия бизнес и стартъпите до големите технологични организации.

Според повечето анализатори, има основателни причини да сме оптимисти за бъдещето на технологиите. Повечето пазарни наблюдатели говорят за ръстове, било то по-големи или по-малки, за „повече инвестиции на рисков капитал, повече еднорози, повече работни места“.



Може би по-важното е, че докато организации от всички видове се изправят пред предизвикателната среда в глобален мащаб, те ще разчитат на технологии повече от всякога, за да си осигурят ефективността и възможностите, важни за оцеляване и дори процъфтяване в по-суровия климат. Това ще значи, че някои ниши от технологичната екосистема ще продължат да отбелязват растеж.

По-специално се открояват четири тенденции в технологичните инвестиции.

AI и машинно обучение

Инфлация? Факт е. В тази обстановка много фирми ще се стремят да стимулират ефективността. Това ще доведе до нарастващо търсене на AI, машинно обучение и автоматизация. Намаляването на зависимостта от човешките ресурси и повишаването на ефективността винаги ще бъде желано с нарастването на разходите за труд и дефицита на таланти. Но това, което виждаме като теденция, е че приложенията отиват далеч отвъд простото рационализиране на процесите. Умните системи могат да правят прогнозни анализи и да дават препоръки.

Облак

Облакът предлага значителна възможност за бизнеса: както да намали разходите, така и да разгърне нови възможности. Публичният облак дава несравнима гъвкавост – позволява на предприятията бързо да увеличават или намаляват своите дейности, без да правят значителни капиталови разходи. Това може да се окаже полезно или за инвестиране в инициативи за растеж или за предприемане на защитни действия. Старата финансова поговорка „парица е царица“ остава вярна и днес, както винаги.



В тази обстановка можем да очакваме все по-тясното преплитане на „облака“ с „интернета на нещата“. Това вероятно ще е много благотворно, тъй като гамата от потенциални приложения на IoT се разширява с внедряването на 5G и нарастващото разпространение на IoT мрежи с ниска консумация на енергия.

Опростяване на създаването на код

„Научете се да програмирате“ някога е бил ценен съвет, особено за служителите, засегнати от съкращения, или такива, които са се озовали в залязваща индустрия. Способностите за писане на код се превърнаха в много търсено умение, след като SaaS и софтуерът станаха по-разпространени. Въпреки това, макр че исторически винаги еб ило важно за разработчика да владее един, ако не и няколко отделни езика за писане на код, сега нарастващото развитие на т. нар. платформи с малко код променят пейзажа. Тендецнията прави създаването на програми по-лесно за по-широк кръг хора, дори такива с ограничени познания, така че и не-програмисти да могат да да създават продукти и приложения, без да се налага да учат език.

Тази тенденция ще позволи на по-голям набор от фирми да произвеждат софтуер и да ускорят пускането на продукти на пазара чрез опростяване на разработката. Това може да помогне за справяне с недостига на таланти в света на разработчиците предвид, настоящата война за кадри в това пространство.

Сигурност

Е, киберсигурността със сигурност ще остане приоритет за бизнеса и физическите лица, независимо от това какво се случва в икономиката, особено като се има предвид нарастващият брой злонамерени играчи. Трябва да се отбележи, че има огромно глобално увеличение на използването на рансъмуер за изцеждане на откупи от засегнатите бизнеси. Има дори наръчници за това как да стартирате рансъмуер атаки в тъмната мрежа, а се предлага и като „софтуер като услуга“. Така че това е все по-важен – и за съжаление често срещан – проблем, с който фирмите трябва да се сблъскват.



Атаките срещу големи корпорации обикновено гърмят в заглавия, като най-скорошното събитие бе тежката атака срещу Uber през септември 2022 г. Малка грешка е позволила на млад хакер да получи достъп до критичната инфраструктура на компанията. Въпреки това далеч не само прочутите корпорации са изложени на риск от хак. Рискът е повсеместен, всички размери фирми са на прицел, всеки индивид е мишена.

Пред лицето на нарастващата киберпрестъпност е наложително бизнесът да защити своите цифрови активи, интелектуална собственост и данните на клиентите. Това създава благоприятна среда за растеж на бизнеса в областта на киберсигурността и създаване на стойност за акционерите.

Коментар