Solidigm P41 Plus SSD – направете настолния PC или лаптоп много по-бърз

Solidigm P41 Plus e нов модел супер бърз флаш диск с M.2 2280 конектор

Ветераните в компютърния бранш добре си спомнят, че преди време да ъпгрейднеш компютъра означаваше да добавиш повече памет и ако може, по-бърз процесор. Днес обаче най-ефективният начин да се увеличи производителността на един PC или лаптоп е да се премине към NVMe SSD, което е много пъти по-бързо от конвенционалните твърди дискове и дори от SATA SSD. Единственото условие да бъде постигнато това е машината да разполага с M.2 слот от типа М-key (ще го познаете по 5-те контакта в по-тясната част на конектора, отделена от прореза).

И така, ако сте готови да вдигнете скоростта на четене и запис на данни до нивото от няколко хиляди мегабайта в секунда и да се възползвате от супербързата шина PCI Express 4.0, то веднага можем да ви предложим продукт, който да използвате за този ъпгрейд.

Solidigm P41 Plus e нов модел супер бърз флаш диск с M.2 2280 конектор, който се монтира изключително лесно на слота на дънната платка или на адаптерна карта, ако нямате такъв интерфейс на дъното. Едно от основните му предимства е достъпната цена. Ще намерите трите му версии с капацитет 512 GB, 1 TB и 2 TB на цени между 100 и 300 лв. Имахме на разположение за тест версията с 1 TB, която е и най-универсалния избор по отношение на комбинацията от цена, скорост и обем.

Марката Solidigm е сравнително нова, но всъщност зад нея стоят имената на SK Hynix и Intel. В случай, че сте пропуснали, Intel продаде бизнеса си с SSD на SK Hynix и новата гама е продукт именно на това наследство, съчетано с многогодишния опит на корейския гигант при производството на памети. Моделът, който разглеждаме е наследник на Intel 670p. За разлика от него обаче, корейският модел вече използва по-бързия интерфейс PCI-E 4.0 x4.


Solidigm P41 Plus използва флаш архитектура от типа QLC, която осигурява напълно достатъчна производителност за всички приложения и игри, които може да ви хрумне да инсталирате на едно PC. Моделът изглежда малко или много като всички SSD от този тип и трудно ще узнаете за предимствата му от пръв поглед.

За да запази възможно най-приемлива цена, Solidigm P41 Plus не разчита на собствен DRAM буфер за кеширане на данните, а на сравнително новия подход с използване на Host Memory Buffer, при който дискът директно достъпва оперативната памет. Иначе конкретният модел има и SLC кеш с обем от порядъка на 150 GB, който предлага много по-висока скорост на четене и запис в сравнение с основния QLC капацитет. Казано с други думи, при нормална употреба потребителите ще се радват едновременно на висока скорост на трансфер на данните, но и на достатъчно голям капацитет. Ако все пак решите да запишете наведнъж над 15% от капацитета, то скоростта ще падне до около 250 MB/s.

Solidigm P41 Plus има и друг скрит коз в ръкава си, който отличава този продукт от останалите аналози на пазара. В комплект със SSD-то се доставят драйвер за Windows и помощната програма Solidigm Storage Tool. Да инсталирате драйвери може да ви се струва демоде, но производителят обещава 10% подобрение на скоростта в сравнение със стандартния драйвер на операционната система. Всъщност ролята на този драйвер е да анализира вида на четената и записвана информация и да се грижи в DRAM и SLC буферите винаги да са налични най-често достъпваните данни. Solidigm наричат това Host-Managed Caching и очевидно са свършили добра работа с този подход за оптимизация.

Софтуерът Storage Tool е лесен за употреба и предлага полезни функции като ъпдейт на фърмуера, проверка на здравето и прогнозния живот на диска и т.н.

Solidigm обръщат внимание и на още една особеност при реална употреба. При стандартна работа с офис приложения, игри или софтуер за създаване на съдържание над 90% от заявките за четене и запис (I/O операции) се случват при дължина на опашката 1-2 операции. Т.е. много рядко дискът не успява да изпълни заявките в реално време и се образува опашка (Queue Depth) от повече от 1-2 операции. Затова е важно SSD дисковете да се тестват именно в този режим и random заявки, защото това дава най-меродавна представа за истинската му производителност.

Освен, че осигурява 5-годишна гаранция за своя модел P41 Plus, Solidigm посочва и реално колко данни могат да бъдат записани, преди устройството да достигне края на своя прогнозен живот. В случая с нашата 1 TB версия това са 219 GB на ден, което никак не е малко, дори да се занимавате с видеообработка. С други думи, можете да сте напълно спокойни, че си купувате надежден продукт, който ще ви служи дълго.

По време на тестовете Solidigm P41 Plus не загряваше прекомерно, което означава, че на устройството не се налага да влиза в режим на температурен throttling и производителността му не намалява. В рекламните материали на продукта това е отбелязано като специално предимство, постигнато чрез умно проектиране.

В тестовете за производителност дискът постига обещаните от производителя над 4000 MB/s при последователно четене и 2900 MB/s при последователен запис. При произволно четене и запис и 4KQ32 опашка стойностите са съответно малко над 840 MB/s и около 770 MB/s, а в същия режим, но при 4KQ1 опашка падат до около 85 MB/s при четене и 330 MB/s при запис в Crystal DiskMark 8.0.1.

В заключение може да се каже, че Solidigm P41 Plus е атрактивно ценово предложение, което въплъщава съвременните възможности на QLC архитектурата и предлага повече от достатъчна производителност за домашна и офис употреба. Дискът демонстрира производителност в горния сегмент на възможностите на конкурентни QLC аналози и впечатлява със своя удачен технологичен дизайн и отлично софтуерно обезпечение.

Можете да научите повече за продуктите на Solidigm на страницата на официалния дистрибутор за страната – АСБИС България – или при партньорите му.

Коментари по темата: „Solidigm P41 Plus SSD – направете настолния PC или лаптоп много по-бърз”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не е истина, как на диск за почти 100 долара са му спестили 1 долар от DRAM и това било, за да намалят цената.

Коментар