Обявиха Firefox за най-уязвим браузър

Най-уязвим измежду популярните браузъри е Firefox. На него се падат 44% от всички открити уязвимости през първото полугодие, според изследване на Cenzic, на което се позовава internetnews.com.

На второ място по този показател е епълският Safari с 35%, като "заслугата" е най-вече на версията на браузъра за iPhone.

Internet Explorer, който е най-популярният браузър в света, има 15% дял в уязвимостите и дели третото място с Opera, също с 15%.

Данните на Cenzic сочат, че "дупките" в браузърите са едва 8% от всички уеб уязвимости. Компанията изследва не само браузърите, а като цяло мрежовата сигурност.

Основната маса уязвимости (90%) се пада на различните уеб приложения. Само 2% пък са сървърните уязвимости.

Броят на уеб атаките е нараснал стремително през 2009 година. Според анализаторите, много от уволнените служители са започнали да сътрудничат на хакери, за да си осигурят доходи.

Професията на хакера продължава да бъде актуална. По данни на Cenzic, някои от хакерите печелят по 10 хиляди долара седмично.

по темата: „Обявиха Firefox за най-уязвим браузър”

добавете коментар...

  1. gustav

    Все пак става въпрос за открити и отстранени уязвимости, а не за използвани такива. Във Firefox дупките могат да се открият лесно, докато в IE този процес е по-бавен и крупките в защитата са по-бавни. И това съвсем не означава, че са по-малко, а просто са по-малко откритите.

Коментар