Български център за данни обслужва NBA

Статистиката за мачовете от Националната баскетболна асоциация на САЩ (NBA) ще се обработва в центъра за данни Daticum. Американската компания Synergy Sports Technology, доставяща статистическа и аналитична информация за баскетболните срещи, е избрала българската фирма, която е част от Сирма Груп Холдинг.

В рамките на договора в Daticum се колокира 95% от системата на Synergy Sports Technology, съобщиха от компанията.

Потребители на аналитичната платформа са самите треньори на отборите, които директно получават обработена информация, анализи на срещите, предварително направените изводи, прогнозни състави и тактика на противниците, както и анализи на конкретни игрови ситуации. Освен тях от услугите на Synergy Sports Technology се възползват и скаути, анализатори и други организации от сектора.

Компанията предлага детайлна информация в реално време за баскетболните мачове, отделните действия на играчите, възможните комбинации, разстоянието при стрелба, скоростта на атаките, броя на докосванията на топката, педантични детайли в поведението и др. Преди срещите пък се правят прогнози на вероятните състави, както и разбивки за историята на мачовете между съответните отбори.

Системата обработва данните както от американското, така и от най-големите европейски баскетболни първенства, включително тези в Испания, Италия, Гърция, Турция и др. Информацията от тях се предоставя на треньорите и скаутите на клубове от Стария континент, както и на отброите от NBA, които получават възможност да следят най-добрите европейски играчи и да вземат по-информирани решения.

"Предлагането на спортна статистика и анализи е един бързо развиващ се сегмент и очакваме дейността на Synergy Sports Technology да се разраства, включвайки други спортове и национални първенства. Надяваме се някой ден и тукашното баскетболно първенство да попадне в полезрението на техните специалисти", заяви Росен Маринов, изпълнителен директор на българския център за данни.

В Daticum системата записва срещите посредством 16 сателита и автоматично разпраща задачи към всички служители, ангажирани с обработването на записите и попълването на данните. Един мач се обработва от 30-40 експерта едновременно, които се намират в различни точки на света и познават играта до най-малкия детайл.

Специален екип в българския център за данни, вече е обучен да се грижи за поддръжката и изправното функциониране на сложната инфраструктура от сателитно, видео и ИТ оборудване.

Synergy Sports Technology планира да развие аналогични продукти също за първенството по американски футбол в САЩ, както и за европейските футболни турнири под егидата на УЕФА, като очакванията са те също да се колокират в Daticum.

Коментар