Acer излезе начело на българския РС пазар

Октомври донесе добри новини за производителя на компютри Acer – 24% нарастване за третото тримесечие на годината в сравнение с третата четвърт на миналата година на фона на общ пазарен растеж от едва 0,5%. Компанията сега държи 15,4% дял от РС пазара, по данни на Gartner, изпреварвайки Dell (12,8%) и заемайки второто място в света след лидера HP (20,2% дял).

У нас обаче третата четвърт донесе още по-добри новини за Acer. Компанията застава начело на класацията на водещите доставчици на компютри. На фона на 23,2% пазарен дял за третото тримесечие на 2008, Acer е постигнала 39,2% дял за Q3 на 2009 година, по данни на IDC EMEA PC Tracker за Q3″09. Това прави 40,9% растеж за третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Продадени са общо 22 534 устройства с марката Acer.

Трицифрено число ноутбук конфигурации на производителя са част от "оръжията" му за достигане на всички пазарни сегменти, разкри Данаил Вълков, официалният представител на Acer за България. Сред моделите има 60 различни нетбук конфигурации, както и 70 модела от по-висок клас, предназначени за бизнес потребители.

Три линии РС устройства, покриващи всички потребителски сегменти – от най-високия до най-ниския – развива Acer. Линията "Пълен контрол" (in control) се определя като най-висококласната група компютърни модели. "Рационални" (racional) са продуктите, които предлагат не най-висок клас система, а по-скоро най-доброто съотношение цена-качество. "Практични" (practical) са компютърните конфигурации, които могат да се определят като "достатъчно за парите си" предложение, без твърде много допълнителни фунцкии.

Сред новите ноутбуци, които бяха представени у нас снощи, има крайно любопитни устройства. Така например, някои от моделиje рaзполагат с "мулти-тъч" екрани, които правят възможно манипулирането на обекти на екрана чрез жестове с пръсти. Софтуерът за тази цел може да е собствена разработка на Acer или пък самата операционна система Windows 7.

Още по-любопитно е наличието на ноутбук с 3D дисплей – Acer AS5738DG, който разчита на технология за тримерно кино. Моделът може да се ползва като обикновен ноутбук, но има тънък филм върху стъклото, който осигурява поляризацията на изображението, така че то да се вижда тримерно. Естествено, за да е налице съответният ефект, необходимо да се ползват съответните очила. Технологията за тримерно изображение е приложима както за филми, така и за снимки и видеоигри.

При създаване на голяма част от моделите е акцентирано на ултраниското потреблние на енергия. "Зелените" модели позволяват над 8 часа автономна работа на батерия, подчерта Вълков.

Нетбук с операционна система Android е другият хит в продуктовото портфолио на Acer. Моделът Acer Aspire One D250 – малък, компактен, лек и симпатичен, "комбинира най-доброто от двата свята": за бърз старт и браузване зарежда Android, а за тези, които искат любимите си Windows приложения, зарежда операционната система на Microsoft. Уникалното устройство с 10,6-инчов екран ще бъде достъпно на пазара около края на годината.

по темата: „Acer излезе начело на българския РС пазар”

добавете коментар...

  1. мрази недогледали всезнайковци

    да си купиш очила душко целият втори азбац е за у нас

  2. мрази платени статии

    Интересно как компанията е излезнала начело като се намирала на втората позиция ама в света, а за България нищо не се споменава цифри резултати пред кой е начело…
    Мразя поръчкови статийки и заглавийца подхвърлящи прах в очите на хората…

Коментар