„Самоуоволнението” на Илон Мъск от Twitter оскъпи акциите на… Tesla

Илон Мъск може да се оттегли от шефското място в Twitter след гласуване в мрежата
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Когато през април тази година обяви, че иска да купи Twitter, Илон Мъск повлия негативно на акциите на друга своя компания – водещия производител на електромобили Tesla. Сега се случи обратното – готовността му да напусне шефския пост в Twitter оскъпи Tesla.

Ценните книжа на Tesla поевтиняха с 58% от април досега, а самият Илон Мъск многократно продаваше акции та компанията, за да подкрепи бизнеса на Twitter и да осигури самата сделка. Само през този месец той направи 3,6 милиарда долара от подобни транзакции.



Но днес цената на акциите на Tesla се покачи, тъй като инвеститорите повярваха, че Мъск е готов да напусне мениджърския пост в Twitter.

Снощи милиардерът стартира поредното проучване на общественото мнение с въпрос дали да напусне поста главен изпълнителен директор на Twitter, като обеща да се подчини на избора на публиката. От гласувалите в анкетата около 17,5 милиона потребители над половината (57,5%) предпочитат Илон Мъск вече да не е шеф на фирмата.

Разбира се, в очите на акционерите на Tesla прилагането на подобно решение на практика е благоприятно, тъй като Илон Мъск може да отдели повече време за управление на делата на автомобилния производител.

Акциите на Tesla поскъпнаха с почти 5% преди днешната търговия. Най-интригуващото в тази история е липсата на ясна идея сред общността кой би могъл да ръководи Twitter вместо Илон Мъск. Самият той наскоро призна, че нито един от кандидатите, способни да поддържат компанията, не иска да я ръководи и той няма наследник.



В същото време Twitter, според Мъск, върви към фалит от май тази година. След като мнозинството от анкетираните гласуваха за оставката на Мъск като ръководител на Twitter, през следващите дни могат да се очакват важни кадрови промени в компанията.

Коментар