Важни фактори при избора на UPS: нов показател добива тежест

При избора на UPS има някои важни фактори, сред които собствената консумация на енергия набира все по-голяма значимост (снимка: CyberPower Systems)

Днес много хора работят от домовете си по няколко дена в месеца или дори през повечето време. Но при спиране на електрозахранването, докато лаптопите си имат батерия и могат да продължат да работят, друго важно оборудване остава „на тъмно”, например мрежовата техника. При избора на резервното токозахранване, известно като UPS, има някои важни фактори, сред които един нов, набиращ все по-голяма значимост.

В повечето фирми, особено предприятията с важна ИТ техника и евентуално сървърна зала, специалистите знаят основните показатели на UPS: капацитет, синусоида, форм-фактор, време на работа. Но и малките, и големите потребители са склонни да подценяват един друг показател: собствената консумация на енергия. Това е фактор, който не само влияе на общата цена на притежание, но се отразява и на „зелените” показатели на дома, домашния офис или бизнеса.

Капацитет

Налице е известно объркване, когато се говори за капацитет на UPS системите – между мерките волт-ампер и ват. Това, което наистина е важно да следим, са ватовете, казва Джордж Какавос, продуктов мениджър за региона на ЕС в Cyber Power Systems – световен производител на UPS системи.

Ватовете ни дават представа за реалната мощност, която се консумира. Волт-амперите често се използват като индикатор за капацитета от мнозина производители, но това се прави по-скоро по маркетингови причини.

Отношението между волт-амперите и ватовете е пропорция, която се определя от коефициент – известен е като „фактор на мощността”. Например, ако имаме UPS с показател 1500VA и фактор мощност от 0,6, значи, че той може да издържи само 900 вата товар (1500х0,6). Ако UPS има показатели 1500VA и фактор мощност 0,9, тогава той може да издържи 1350 вата товар. Има разлика, нали?

Времетраене

Друг фактор от голямо значение за избора на UPS е времето за работа, което той може да издържи при свързания към него товар в случай на прекъсване на захранването.

Тук роля имат типът и броят на батериите, съдържащи се в UPS. Сериозните UPS системи обикновено осигуряват и допълнителна възможност за разширяване на акумулаторите в комбинация с издръжливи вградени инвертори за удължаване на времето за работа.

Технология, разработена от CyberPower, намалява значително консумацията на енергия от самите UPS устройства (снимка: CyberPower Systems)

Синусоидата

Синусоидата на изходящия ток е много съществен показател. Тук не става дума за синусоидата на тока, когато е налице текущо електрозахранване с променлив ток (от ел.-мрежата), а за синусоидата, която самият UPS ще произвежда, когато работи в режим „на батерия”, тоест когато електроподаването е прекъснато, посочва Джордж Какавос.

При някои UPS системи синусоидата е опростена и всъщност изглежда правоъгълно или стъпаловидно. Подобен вид синусоида обаче не понася добре на някои видове техника – всъщност на доста видове техника. Много от съвременните компютри, както и захранванията на устройства като Apple PC, сървъри, игрови компютри и други изискват чиста синусоида. На практика всички компютърни системи с Active PFC захранване не са толерантни към симулирана синусоида на мощността. Ако няма чиста синусоида, при спирането на тока UPS най-вероятно няма да може да издържи на товара си, може да прекъсне, или, ако натоварването му е наистина леко, най-малкото ще жужи странно. Стъпаловидната синусоида е вредна и за самата техника, която използва такъв ток.

Чиста синусоида е необходима и за всички уреди, които съдържат роторни системи или мощни мотори, например помпи, хладилници и др. Същото важи и за някои безжични комуникационни устройства.

Собствена консумация на енергия

Собствената консумация на енергия е фактор, който досега винаги е бил подценяван при избора на UPS. Каква би била изненадата за един малък домашен потребител обаче, ако разбере, че неговият UPS консумира 60 вата, докато е в режим „покой”, тоест когато батериите му са напълно заредени и той просто стои кротко и чака евентуално прекъсване на тока, за да работи? Изненадата не е приятна.

За един офис с десетки компютри, особено ако компанията има и собствена сървърна зала, поддържането на съответните UPS машини в покой може да се окаже голям консуматор. Ценовата тежест от поддържането на този консуматор неизбежно се отразява върху общата цена на притежание на UPS машината. Освен нея има и още един аспект, който добива по-голяма значимост: екологичният отпечатък.

Предприятията по цял свят са устремени към намаляване на своя екологичен отпечатък, съответно чрез намаляване на енергийното си потребление. Сградите, например, трябва да отговарят на стриктни и все по-стегнати изисквания за енергийна ефективност, осветлението премина към LED технологията заради значителните икономии, техниката също трябва да редуцира енергопотреблението.

Корпоративен модел PR6000ELCDRTXL5U (4500 вата) има собствена консумация от едва 11,5 вата
(снимка: CyberPower Systems)

Този фактор е причината, поради която производители като CyberPower разработват системи за намаляване на собствената енергийна консумация на своите UPS системи. Наречена „GreenPower UPS”, технологията осигурява до 93% намаление на потреблението на ток за собствената работа на машините. Така например, малкият модел EX650E (360 вата) има собствена консумация от едва 4 вата. Големият корпоративен модел PR6000ELCDRTXL5U (4500 вата) има собствена консумация от едва 11,5 вата. Звучи доста по-добре от 60 вата за домашен UPS, нали?

Други фактори

Сред останалите фактори при избора на UPS важна роля играе топологията. В това отношение има три типа: офлайн, линейно-интерактивен или изцяло онлайн. Обичайно малките системи за домашно ползване са в повечето случаи офлайн, а големите, професионални модели са изцяло онлайн.

Типът на батерията има значение. Някои разчитат на стандартни акумулаторни модули, които са масово достъпни, но е възможно да има и такива, които използват собствен формат. Възможността за подмяна на батерии също има значение, най-вече при големите UPS отдели за корпоративно ползване, където някои модели дори позволяват подмяна на батерии без спиране на работата на апаратурата.

Разнообразието от гледна точка на ползваемост е фактор, който постоянно се развива. На пазара има модели, които могат да предложат избор от „критични и некритични” точки на захранване, опции за включване на USB зарядни устройства и др.

CyberPower Systems, с чието съдействие подготвихме тази статия, доставя на световния пазар широка гама от USP системи, подходящи за всички приложения и бюджети. Официален дистрибутор и директен сервизен партньор на производителя в България е фирма ADSYS. Повече информация за характеристиките на продуктите CyberPower и техните цени можете да намерите на сайта на ADSYS.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Важни фактори при избора на UPS: нов показател добива тежест”

добавете коментар...

  1. златков

    моя самоделен UPS за осветление консумира около 2мА от 12V батерия в решим празен ход , само 100VA е но не съм виждал друг такъв

Коментар