Eaton 5E 700 и 1200: достъпни и надеждни UPS за малкия и домашния офис

UPS-те Eaton 5E 700 и 1200 обещават надеждност от доказан бранд на достъпна цена
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Пиковете и непредвидените флуктуации на напрежението и прекъсването на електрозахранването могат да увредят техниката, на която разчитаме за работа, и да унищожат ценни данни и труд – затова е важен изборът на непрекъсваемо токозахранващо устройство. За малкия и за домашния офис серията Eaton 5E предлага балансирано решение, осигуряващо спокойствието ни, без да продънва джобовете ни.

Запознайте се с моделите 700 и 1200 от линията Eaton 5E. Те осигуряват надеждна и ефективна защита на захранването за различни електронни устройства, от компютри до смарт-телевизори и системи за домашно забавление.

Топология

Eaton 5E 700 и Eaton 5E 1200 са линейно-интерактивни токозахранващи устройства. Наред с „дежурната” защита от пикове и флуктуации на напрежението в мрежата, тези модели осигуряват отлична готовност да подадат енергия от батерия, ако токът внезапно спре.

При линейно-интерактивната технология инверторът, който има отговорността да подава електричество от батерията във вид на променлив ток, винаги е свързан към изхода на UPS. Когато входящият променлив ток от мрежата е нормален, инверторът на UPS действа в обратен режим и зарежда батерията. Ако входящото захранване отпадне, веднага сработва превключвател, който насочва енергията от вградения акумулатор към изхода на UPS.

Този тип топология намалява процесите на преход при превключване, тъй като инверторът винаги е включен и свързан към изхода. Превключването към батерия става мигновено и техниката, зависеща от електричеството, не „усеща” промяната в източника.


Капацитет

Както стана дума, моделите 700 и 1200 са удачни за малки офиси или за домашния работен кът. Eaton 5E 700 предлага 700VA/360W мощност. Има два изхода тип „Шуко”, в които могат да се включат устройствата, нуждаещи се най-критично от предпазване от волтови колебания и от резервно захранване. Подходящ е за относително скромни консуматори – например таблети и лаптопи, мрежово оборудване и друга дребна електроника.

При Eaton 5E 1200 можем да разчитаме на по-висок капацитет от 1200VA/660W и четири гнезда за щепсели. Това го прави подходящ за захранване на компютри за игри, домашни сървъри, офис-оборудване.


Шум

Традиционен проблем при използване на UPS е шумът от работата им. Малкият Eaton 5E 700 обаче е от новата генерация модели, които опровергават схващането, че UPS-ът трябва звучно да напомня за себе си при работа. Той е тих и офисната обстановка остава спокойна. Моделът 1200 също е без вентилатор, което му помага да е по-тих от обичайното за този род устройства.

Батерия

И двата модела разчитат на оловно-киселинна батерия, която е дълготрайна. Има автоматичен тест на батерията, защита от „дълбоко” разреждане и т.нар. студен старт – включване на устройството без входяща мощност.

Със своята батерия Eaton 5E 700 е способен да осигури автономна работа на един компютър за, общо взето, около 13-14 минути, а на два компютъра – за около 5 минути. При Eaton 5E 1200 можем да се „ширим” с два или дори три компютъра. Ако е само един, на батерия ще може да изкара около 40 минути, но ако са три, ще имаме около 5-6 минути време, тоест толкова, колкото бързо да приключим текущия етап от работата си, да запишем файловете, да завършим и изпратим недописаните писма.


Софтуер

Инсталирането на устройствата от линията 5Е е лесно като „фасулска работа”: просто няма къде да сгреши човек, дори никога в живота си да не е виждал UPS. Има само един захранващ кабел, който се включва в контакта, и гнезда, в които да включим техниката си, както и един бутон за включване. При старта се чува отчетлив, пронизителен звук, сигнализиращ влизането в работен режим. Бутонът е със светодиоден индикатор за работа.

Устройствата са лесни за монтиране и използване за домашни потребители и за всички, които боязливо казват „аз не разбирам от техника”. От сайта на производителя хората могат да изтеглят софтуер, с който да управляват дейността на своя UPS и зависещата от него техника. Чрез интерфейса могат да зададат различни настройки какво да се случва при прекъсване на тока – например след колко време да се изключи компютърът, по какъв точно начин да се изключи – да „заспи” или да загаси всички процеси, какво да се случи при ниско ниво на батерията.


Дизайн

Със своя компактен дизайн Eaton 5E 700 и 1200 лесно могат да се скрият под бюрото, без да заемат много място, а е възможно дори да стоят отгоре на работния плот. Във външността им няма нищо забележително; черните паралелепипеди се вписват еднакво в почти всякаква обстановка.

Задният панел е мястото на гнездата „Шуко”, а на предния панел намираме бутона за включване и миниатюрно капаче, което покрива USB порта. Решетъчният дизайн на кутията позволява лесно проветрение и охлаждане. Все пак той задължава потребителя да държи устройството на място, което е хладно и чисто от прах.


Заключение

Серията Eaton 5E, към която принадлежат моделите 700 и 1200, предлага надеждни решения за защита на токозахранването за малкия офис и за домашното работно пространство. Въпреки че и двата модела са с линейно-интерактивна топология, резервно захранване с батерия и компактен дизайн, те отговарят на различни изисквания за захранване и потребителски предпочитания.

Eaton 5E 700 е идеален за потребители с „базови” потребности – общо взето за един компютър и един рутер или друга относително „стандартна” работна двойка техника. Eaton 5E 1200 осигурява по-голям мощностен капацитет и четири изхода, тоест може да поддържа малко по-взискателен мини-офис или домашен работен кът – с мрежа и компютър, но и с телевизор и принтер, например.

В крайна сметка и двата модела Eaton 5E 700 и 1200 обещават надеждност от доказан бранд и най-вече достъпност като цена. Eaton 5E 700 се предлага в търговската мрежа у нас за около 130-150 лв. (с ДДС), а моделът Eaton 5E 1200 може да се намери за 300-330 лв.  (с ДДС). И двете устройства се придружени с гаранция 24 месеца.

За партньорите

Освен за крайните потребители, Eaton се е погрижила и за фирмите-партньори, които предлагат важната токозахранваща техника на локалния пазар. В момента компанията, която е сред топ-5 производители на UPS техника за малки и големи потребители, е в процес на разширяване на партньорската си мрежа. Организациите, които имат интерес да предлагат продуктите на марката и да спечелят награди, могат да се регистрират чрез свой имейл адрес тук.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар