UPS започва доставки с VTOL самолети през 2024 г.

Самолетът на Beta Technologies е способен да превозва товар до 5,6 кубически метра
(снимка: Beta Technologies / UPS)

Логистичната компания UPS е подписала договор за закупуване на до 150 самолета с вертикално излитане от Beta Technologies. Фирмата планира да започне да ги използва за „времево-чувствителни” доставки с нулеви емисии на определени пазари през 2024 година.

Моделът Alia на Beta е с интересен дизайн, вдъхновен от формата на арктическата рибарка; това е летателен апарат с фиксирано крило с четири големи редуктора за минимизиране на съпротивлението, монтирани на решетки, простиращи се напред и назад от крилата.

Самолетът се зарежда само за 50 минути, съобщи evtol. С наличния заряд може да измине пробег от 250 морски мили, което е 463 км. Прилично бърз е – развива до около 270 км/ч.

Beta е проектирала версия за пет пътника, която ще използва като въздушно такси, както и друга, способна да превозва товар до 5,6 куб.м. Предполага се, че това е моделът, който UPS е решила да купи. Първоначалният ангажимент е за 10 самолета, а допълнително има опция да се купят още 150.

UPS очаква да вдигне първите машини през 2024 г., ако сертифицирането се случи по план. Междувременно логистичната компания планира да изгради VTOL летища за въпросните самолети в определени свои депа, със съответна инфраструктура за зареждане.

Интересна тенденция загатва UPS в своето съобщение за покупката на летателните машини. Фирмата казва, че има и други области, в които нейните VTOL могат да бъдат полезни: „Използването им от UPS ще бъде от полза за доставчиците на здравни услуги, хиляди малки и средни бизнес и други компании в по-малките общности”.

Коментар