Милиони използват за пароли имена на домашни любимци

Около 15% от британците използва имена на домашни любимци като пароли
(снимка: CC0 Public Domain)

Милиони хора използват името на домашния си любимец като своя парола, въпреки че е лесна цел за хакерите, установи проучване на Националният център за киберсигурност (NCSC) във Великобритания.

Данните сочат, че 15% от населението използва имена на домашни любимци, 14% използват име на член на семейството, а 13% избират забележителна дата, съобщи BBC. Има и едни 6% от хората, които все още използват самата дума „парола” за парола.

Други проблемни практики включват използване на името на спортен отбор, на когото човекът е поддръжник (6%), низ от числа като „123456” (6%) или любимо телевизионно предаване (5%).

Директорът по комуникациите на NCSC Никола Хъдсън предупреди, че макар любовта към животните да е хубаво нещо, използването на името на домашен любимец за парола може да направи човека лесна мишена за киберпрестъпниците.

Имената на домашните любимци могат лесно да бъдат намерени от споделеното в социалните мрежи. Освен това наборите от „традиционни” пароли, които се изпробват на принципа на „пръскане с пароли”, често включва масово срещаните имена на любимци – такива като Белла, Коко, Рекс и др.

Същата логика се отнася за фамилните имена и рождените дни, които често могат да бъдат извлечени от социалните медии.

NCSC призова хората да избират пароли, които да се състоят от няколко думи, несвързани помежду си, от типа на „червени-гащи-на-дървото” – комбинации, които е малко вероятно някой да може да измисли, да свърже с личността на потребителя или да изпробва на случаен принцип.

Коментари по темата: „Милиони използват за пароли имена на домашни любимци”

добавете коментар...

  1. Radiko

    ***********
    Я някой да ми посочи сайт в интернет “в момента” в които е възможно да се регистрирам със парола “Макси” това е името на кучето ми повечето саитове ме приемат дори м#ак@си защото била твърде къса.
    Олиг@френи бе. олиг@френи# става за парола.
    Любимата ми обаче е d@vieb@m@m@ta. Иии що се издадох са ще ми разбият фейсбук@

  2. ха

    Разговор между системни администратори.
    – Разправят, че не било хубаво да ползваш за парола името на котката си.
    – Защо? Че какво му е лошото на qZ!813_gg1 за парола?

  3. Anonymous

    фамилнитеименаирожденитедни123456

  4. Anonymous

    любимотелевизионнопредаване123456

  5. Anonymous

    домашнилюбимци123456

  6. Anonymous

    bella

  7. Anonymous

    rsCul1sp4hQ

Коментар