Как да измислим непробиваема парола

Вниманието към паролите е задължително в днешната несигурна информационна среда
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите днес са изложени на постоянен риск от кражба на лични данни. Ето защо трябва да ползват отделни, силни пароли за всички акаунти: от социални мрежи и поща до лични акаунти в различни услуги и онлайн магазини. Рецептата за сложна парола се крие в нейната дължина, уникалност и метод на съхранение, а обикновен бележник ще помогне за запомняне на тайните кодове.

Хаквайки един акаунт на „жертвата”, нападателите могат да се сдобият с парола за личен акаунт в друга услуга или в онлайн магазин, както и да стигнат до данните на банковата карта, използвана за плащане на покупки. „Това не е пълен списък с причините за хакване на обикновените потребители: бъдете сигурни, киберпрестъпниците ще разберат как да използват вашата лична информация. В екстремни случаи те просто ще съберат тези данни в една база данни и ще ги продадат в така наречената тъмна мрежа”, казва пред РИА Новости Александър Колесов, ръководител на отдела за анализ на сигурността на Ростелеком.

Първото правило на силната парола е сложността. „Ако ви се струва, че паролата „1q2w3e4r” е надеждна опция, значи дълбоко грешите”, коментира специалистът. Той препоръчва да не се използва потребителско име или имейл като парола: дори с добавяне на цифра или символ, няма да е трудно да се разбие такава парола.

Също така не трябва да оставяте паролите по подразбиране, например за домашен рутер, а също така да използвате като парола лична информация – дата на раждане, роден град и други. Освен това не трябва да задавате едни и същи пароли за различни услуги и да измисляте шаблонни пароли, като променяте само една цифра. „Ако един от тези„ шаблони” бъде откраднат от злонамерени лица, тогава няма да им е трудно да намерят останалите пароли”, обяснява Колесов.

„Каква хитра комбинация да измислите? Най-лесният начин е да използвате генератор на пароли. Той създава произволен набор от букви, цифри и символи. Основното е да го запомните. Очевидно потребителите мислят преди всичко не за сигурността, а за това как да не забравят нова парола. Така че, трябва да комбинирате тези два критерия. „Старомодниянт” начин е да записвате информацията в бележник”, съветва експертът.

„Ако не искате да използвате помощни програми и смятате мозъка си за най-безопасното хранилище, паролите-фрази могат да бъдат от помощ. Паролите-фрази са поредица от думи. Основното им предимство е лесното запомняне. Ако сравним паролите-фрази с последователност от случайни символи, се оказва, че пароли с четири думи съответстват на пароли от осем или девет произволни знака. Между другото, когато в паролите-фрази се включат числа и специални знаци, сложността им се увеличава”, отбеляза експертът.

„Простите пароли се разбиват за секунди. Идентичните пароли за различните услуги са лоши. Сложната парола също може да е неуникална и ще бъде открадната. Популярни и откраднати пароли са налични в бази данни, които хакерите използват за бързо отгатване на ключа. За да създадете силни пароли, по-добре е да използвате генератори на произволни комбинации. Алтернатива на случайните комбинации е парола от най-малко четири думи”, обобщава Колесов.

Коментари по темата: „Как да измислим непробиваема парола”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Гугъл паролата ми е адреса, на който живях в техникума, преведен на виетнамски. Имам я от както съм в гугъл, тоест много отдавна. И до сега никой не я е хаквал. Вероятно не са се интересували де.

  2. Saevar

    ха,
    пощенската кутия не се хаква една по една а цялата база данни от дадения провайдер, тоест като хакнат базата данни ти изтича паролата, после се слага в тект файл и се ползва за brute force атаки, ако си я ползвал на няколко места и хоп … нещата стават, тоест няма значение колко сложна е паролата, по-доре да имате 2 фактора за влизане, единия да е със СМС..

  3. Presspapie

    Само 1,0 става и с l,o,I

  4. ха

    Стигнал съм до извода, че непробиваемата парола е следната: ds5SFkfDj6ahS#s7dFKa8GgHfdjksg. Ако не вярвате, то пробвайте я примерно за пощенската си кутия и ще видите, че никой никога няма да ви хакне пощата…

  5. Anonymous

    И да, и не…зависи от гледната точка. Парола от 100 произволни знака е напълно непробиваема за компютър (погледнато откъм традиционните методи за хакване). Но чрез троянски кон или ако някой те гледа докато я пишеш – разбира се

  6. :o)

    Neprotivokonstituciovatelstvuvaite

    поне ще се изпотят китайските и хамериканските хакерчета 😀

  7. SAS

    Няма непробиваема парола, такова нещо не съществува! Ако някой го твърди или не разбира или заблуждава.
    Истински се забавлявам като чета фундаментални глупости.

  8. fg

    Как да си махнем Уиндоуса от компютъра

  9. Presspapie

    Пишеш незапомняема парола после за да влезеш в акаунта кликваш на забравена парола и следващ стъпките за Нова незапомняема парола и така при всяко ново влизане нова парола

Коментар