Google тества автентикация без парола

Потребителите на Google ще могат да влизат в своите акаунти без парола, с помощта на известия по смартфона

Потребителите на Google ще могат да влизат в своите акаунти без парола, с помощта на известия по смартфона

Google тества в затворен режим възможността за автентикация без парола. Потребителите ще могат да се удостоверяват с помощта на смартфон, без да го привързват към акаунтите си.

Когато потребителят влиза в акаунт от компютър, таблет или друг смартфон, на основния му телефон ще пристига известие, което той трябва да потвърди, описва новата процедура The Verge.

Системата предвижда възможност за достъп и чрез традиционна парола, така че потребителят трябва да избере какъв начин за автентикация да приложи. Освен това ще се поддържа и възможност за привързване на нов телефон и премахване на стария, в случай, че той бъде загубен или откраднат.

Достъп до новата услуга засега имат само ограничен брой потребители в рамките на затворени тестове. Новата система за автентикация може да предпази потребителите от фишингови атаки, които разчитат на взлом на паролите.

В момента Google прилага двуфакторна автентификация, при която потребителите се удостоверяват с помощта на SMS код, изпращан на мобилния им телефон.

Достъпно е също приложение Authenticator, с помощта на което се генерира нова парола за акаунтите всяка минута.

Коментар