Алгоритъм определя готовността за развод

Компютърен алгоритъм определя готовността за развод на съпрузите, анализирайки тяхната реч. Новият софтуер е разработен от учени в университетите на Юта и Южна Калифорния.

Алгоритъмът вече е тестван над 130 пъти при хронично-проблемни двойки, които са семейни повече от 10 години и редовно ползват услугите на психолози. Софтуерът оценява истинските емоции на мъжа и жената по интонацията на тяхната реч, на базата на което прави изводи за възможен скорошен развод.

Всеки път компютърният алгоритъм оценява 74 акустични характеристики на речта –  преди терапията, веднага след нея и за две години от последния сеанс. Твърди се, че алгоритъмът е способен да оцени съдбата на брака с точност до 78%.

В резултат на анализа, софтуерът посочва един от четири възможни сценария за развитие на брака – влошаване на отношенията, без промяна, частично подобряване и съществено подобряване. Изследователите се надяват, че в бъдеще техният софтуер може да помогне на семейните двойки да решават проблемите, избягвайки развода.

Коментар