Алгоритъм определя колко ще живее човек

Медицински и демографски фактори помагат за определяне продължителността на живота
(снимка: CC0 Public Domain)

Британски математици създадоха статистически алгоритъм, който може да предскаже продължителността на живота на конкретен човек. Подобна система би могла да е от полза на застрахователите, например.

За да разработят системата, учените от Университета на Източна Англия са използвали данни за здравословното състояние на повече от 110 хиляди души във Великобритания в продължение на няколко десетилетия. Тоест, засега алгоритъмът може да определи само продължителността на живота на британците.

По-рано изследователите установиха, че могат да разберат биологичната възраст на човек, като анализират състава на кръвта му и данните от медицинските и социалните служби. В новата разработка учените са адаптирали тази техника за изчисляване на продължителността на човешкия живот.

За целите на анализа са използвани медицинската история на човека, неговото положение в обществото и други статистически и демографски фактори. На базата на тези данни алгоритъмът предвижда колко дълго ще живее един или друг британец, ако не планира да промени мястото си на пребиваване или професията.

Нещо повече, учените са разработили уеб-базиран калкулатор за продължителността на живота. MyLongevity е достъпен за свободно използване от британците.

Коментари по темата: „Алгоритъм определя колко ще живее човек”

добавете коментар...

  1. супер

    тъкмо да знаят колко пенсия да му пускат или да го правят на инцидент….

Коментар