Изкуствен интелект помете пилотиран от човек F-16

В исторически тест на човек срещу машина, алгоритъмът за изкуствен интелект, разработен от Heron Systems, помете пилотиран F-16 в симулирана борба с 5:0
(снимка: Asia Times)

Когато финалната битка приключи, нямаше спор кой печели. Състезанието изправи един срещу друг новобранец срещу един от най-добрите пилоти на американските военновъздушни сили в симулирана битка за въздушно превъзходство в изпитанията AlphaDogfight в САЩ по-рано този месец. След края на трите кръга на квалификациите новобранецът победи ветерана. Но за победителя нямаше потупване по рамото – той беше алгоритъм за изкуствен интелект.

При резултат 5:0 пилотът с изкуствен разум, създаден от Heron Systems – подизпълнител в сферата на отбраната, базиран в Мериленд – победи пилот от Националната гвардия с над 2000 часа опит в полети с F-16, разказва SCMP. Наскоро ветеранът бе завършил курса за инструктор на щатските военновъздушни сили.

Но дали това значи, че изкуственият разум вече е по-добър пилот от най-добрите човеци-пилоти на военни самолети? Не бива да се бърза с подобно заключение, твърдят военните анализатори.

Пробните изпитания AlphaDogfight са създадени, за да „демонстрират възможността за разработване на ефективни, интелигентни автономни агенти, способни да побеждават противниковите самолети в битка”, според Агенцията за напреднали изследователски проекти на САЩ – DARPA, която оперира под шапката на Министерството на отбраната и е отговорна за разработването на нововъзникващи технологии за използване от военните сили.

Въздушната битка включваше множество изпълнители и изправяше едни срещу други различни бойци, включително „пилоти” с изкуствен интелект един срещу друг. Те се биеха със симулирани самолети F-16 Fighting Falcon, разработка на Lockheed Martin, за правото да се състезават за престижния псевдоним „Banger”.

Въпреки загубата на човека-пилот, военните анализатори в САЩ и Китай заявиха, че резултатът „не означава, че AI може да победи или дори да замени човек в реалните сражения”. Технологията на изкуствения интелект е използвана в много страни за обучение чрез виртуална реалност (VR), но все още не е в състояние да се справи с непредсказуемите бойни сценарии в реалността, казва Сонг Чжунпинг – военен коментатор от Хонконг.

„Съществуващата AI технология все още е далеч от реалните бойни приложения. Нейната реакция се основава само на използването на технология за анализ на големи обеми данни и изчисления в облака за симулиране на сценарии чрез оптимизиране на алгоритъма”, каза Сонг, сега коментатор на хонконгската телевизия Phoenix Television. „Например, би ли успял AI-пилотът все пак да спечели, ако не „лети” в F-16, а в стелт боен самолет като F-22 или F-35, участващ в състезанието AlphaDogfight Trials? Не мисля”.

По думите на Сонг, много експерименти са доказали, че изкуственият интелект не успява да взема решения по модела „наблюдаване-ориентиране-решение-действие”, считан за важна стъпка в стратегията за въздушен бой. Този метод е разработен от Джон Бойд, влиятелен американски военен стратег и бивш пилот.

Хората превъзхождат изкуствения разум в една важна област, когато се изправят срещу AI, казва Винсент „Джело” Айело – бивш пилот на американския ВВС, пред сп. Форбс. Според него, човеците-пилоти „знаят как да се справят с типа несигурност, типичен за днешните бойни ангажименти”. „Боят не се провежда в стерилна, статична среда. Това се случва в триизмерно пространство, в реално време, където метеорологичните условия, хитрините на вашия противник и редица други фактори оказват своето влияние”.

„Действителният въздушен бой е непредсказуем и няма никакви правила в него… само хората имат основния инстинкт да реагират с новаторски и разнообразен отговор”, казва Джоу Ченминг, изследовател от Yuan Wang – военен научно-технологичен институт в Пекин. „Все още имаме да извървим дълъг път, може би десетки години, преди AI технологията да може да се приложи в истински бойни сражения”.

И все пак технологията на изкуствения разум може да взема решения за микросекунди – много по-бързо от човешкия си „колега”. Това е факт, който може да е допринесъл за победата в състезанието, казва Джоу.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект помете пилотиран от човек F-16”

добавете коментар...

  1. шварци

    ей филмар

  2. ей друсалка

    кви гмо-та говориш е секта гадна?

  3. :o)

    До SkyNet,

    Пич, когато изкуствения интелект поеме управлението на света, ще “загаси тока”
    на цялото човечество вкл. и на теб 🙂

    П.С> Джон Конър 😀

  4. Кристиян

    Вярвай, но не прекалявай. Вярата не трябва да ни лимитира, но ти си лимитиран. Явно ти си от хората които биха направили ВСИЧКО за “вярата” или се правиш на такъв.

  5. Чичо доктор психиатър

    Едуард Петров-Едо,
    пий си хапчетата и лягай да спиш, нещо си се претоварил….

  6. Едуард Петров-Едо

    Господ Бог създаде човека по свой образ и подобие, мъж и жена ги създаде! Човекът, надарен е с творчески възможности, съгреши пред Бога, който даде много висока оценка на своето творение, което е съвършено! И не беше разумно смъртния човек да се намесва в Божието творение и да го ,,подобрява”, създавайки чрез генното инженерство ГМО! БОГ НАРИЧА ТОВА ГРЯХ!

  7. Anonymous

    казва Винсент „Джело” Айело( бивш пилот на американския ВВС) :

    човеците-пилоти „знаят как да се справят с типа несигурност, типичен за днешните бойни ангажименти”.

    Skynet :
    Терминаторите ми
    правят памперси за човеците-пилоти.

  8. Фофу

    Изгаси тоя телевизор и компа и излез и се разходи малко навън. Много вероято е да ти хрумне нещо друго.

  9. SkyNet

    Крайно време е изкуственият интелект да поеме управлението на света и да наложи тоталитарна технологична диктатура на човечеството. RULE, SKYNET!!!

Коментар