Нов алгоритъм разпознава по-точно закрито лице

Изследователи от Индия и Великобритания създадоха нов алгоритъм, който разпознава с висока точност частично закрити лица, става ясно от публикация, посветена на разработката, в сайта arXiv.org.

Новият алгоритъм работи на базата на дълбоко обучение и е способен да разпознае човек по 14 точки на неговото лице – ъгли на очите, вежди, устни и др., които са необходими за компютърна идентификация.

В процеса на разпознаване, алгоритъмът първо отбелязва на снимката на човека 14-те необходими точки на лицето с помощта на свръхточна невронна мрежа. След това точките от снимката с маскирано лице се сравняват с тези на напълно открито лице от друга база данни.

Технологията е тествана с две бази данни със снимки на маскирани лица. Първата и по-сложна от двете съдържа снимки на хора с практически напълно закрити лица. Втората, по-проста база съдържа снимки на незначително закрити лица– например със слънчеви очила.

В хода на експериментите алгоритъмът е успял да разпознае лицата от сложната база с точност до 62,6%, а тези от опростената – с точност до 78,4%. Така новият алгоритъм подобрява точността на предходната версия съответно с 9% и 13% за двете бази.

Изследователите обещават да направят двете бази общодостъпни и се надяват техният алгоритъм да помогне за подобряване на точността и ефективността на технологиите за разпознаване на лица. Научният труд е публикуван на сайта arXiv.org в библиотеката на Университета Корнeл.

Коментар