SpaceX изведе в орбита секретен кораб на военните

Безпилотният X-37B прилича на умалена версия на Космическата совалка

Американската космическа компания SpaceX, оглавявана от Илон Мъск, изведе успешно в орбита секретен безпилотен кораб, разработен от Boeing за нуждите на Военновъздушните сили на САЩ.

Ракетата носител Falcon 9 излетя вчера от космодрума Кейп Канаверал заедно с кораба X-37B и след 9 минути първата й степен се приземи обратно недалеч от мястото на излитане.

X-37B е секретен проект на американските военни. Boeing произведе за военните два орбитални апарата X-37B, които прекараха досега общо 2085 денонощия в космоса. Според достъпната информация, в поредната мисия корабът е изведен на по-висока орбита.

Досега X-37B е извеждан четири пъти в орбита от United Launch Alliance с помощта на ракетата-носител Atlas V, но в петата мисия военните избраха компанията на Илон Мъск. Предполага се, че безпилотният кораб изпълнява разузнавателни задачи и доставя малки товари, а в бъдеще може да разпределя на орбити други космически апарати.

X-37B е дълъг 8,8 метра, има размах на крилата 4,5 метра и тежи 5 тона. Корабът е способен да се връща самостоятелно от орбита на Земята, а на външен вид прилича на умалена версия на Космическата совалка (Space Shuttle).

Коментар