Instagram ще следи за възрастта по снимка на лицето

Изкуствен интелект ще се грижи за възрастовите ограничения в социалната мрежа Imstagram
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа Instagram тества нова технология за определяне на възрастта на потребителите чрез използване на алгоритми за изкуствен интелект от компанията Yoti. Системата може да сканира лицето на човек и да определи възрастта му с известна степен на грешка.

Instagram не позволява на деца под 13 години да използват платформата, но компанията никога не е била твърде строга по отношение на това изискване. До 2019 година мрежата дори не искаше датата на раждане на потребителя при регистрация, да не говорим за проверка на такава информация.

Но откакто се ангажира по-тясно с активистите, защитаващи децата, Instagram започна да прилага все по-сложни методи за филтриране на аудиторията си. Днес социалната мрежа изисква потвърждаване на възрастта, ако млад потребител се опита да редактира датата си на раждане, представяйки се за лице на 18 или повече години.

Нещо повече, мрежата може да поиска от потребителя документ за самоличност със снимка, за да потвърди възрастта си. Сега тийнейджърите в САЩ имат две нови възможности за регистрация в Instagram – да намерят по-възрастни поръчители или да използват услугите на изкуствен интелект.

Първият метод изисква трима свързани последователи, като самите те трябва да са на възраст над 18 години, за да гарантират за възрастта на проверяваното лице. Те ще имат три дни, за да отговорят на искането, съобщи The Verge.

Вторият метод включва изпращане на видео селфи до трета страна, в случая компанията Yoti, която твърди, че използва изкуствен интелект, за да определи възрастта на потребителя, а самите служители не знаят на какво се основават заключенията на „изкуствения интелект”.

Въпреки че инструментите на Yoti се използват активно и се одобряват от британското правителство и германските регулатори, системата не осигурява 100% точност, но все пак генерира доста правилни оценки. Степента на точност се различава в зависимост от възрастта, пола и цвета на кожата.

Така например, AI системата е по-малко прецизна в определянето на възрастта на жените и тъмнокожите потребители. За лица под 24 години границата на грешка може да бъде приблизително 2,5 години. Всеки може да оцени възможностите на системата безплатно и без регистрация на уебсайта на Yoti.

Колко ефективна всъщност е системата, може само да се гадае – експериментално е установено, че понякога е достатъчно да държите снимка пред камерата, за да я заблудите. Не е известно какво ще попречи на младите потребители да направят същото или да поискат помощ при проверка на възрастта им от по-възрастните си приятели.

Това не е единственият инструмент, използван от Instagram за определяне на възрастта. От миналата година компанията използва автоматизирани системи за намиране на потребители, чиято възраст не отговаря на декларираната.

За целта Instagram използва специални ботове, които проследяват публикации с информация за рождени дни или проучват приятелите на потребителя. Мрежата работи и върху други методи, включително лингвистичен анализ на речта на потребителите в социалната мрежа.

Коментари по темата: „Instagram ще следи за възрастта по снимка на лицето”

добавете коментар...

  1. мхм

    и стигнахме пак до момента, в който ти искат айди, това е главната цел, боклуците от мета да ти имат всички данни, затова съм им дал фалшива шофьорска книжка да се радват, никога няма да им дам истински данни на тия

  2. ха

    А пък скоро след това ИИ услуга в интернет ще ти (про)дава снимка от такава възраст, каквато ти е необходима…

Коментар