Yahoo прокарва пътя на уеб услуги без парола

Интернет компанията Yahoo въвежда нов подход за обслужване на своите потребители, който може да се разглежда като начало на тенденция към премахване на досадните пароли – по-точно на нуждата от тяхното запомняне.

Специалистите наричат новия процес за достъп до акаунти в Yahoo „еднофакторна автентификация”

Специалистите наричат новия процес за достъп до акаунти в Yahoo „еднофакторна автентификация”

За да получи достъп до своя акаунт в Yahoo, потребителят вече не трябва да помни парола, а само… своето име, или логина. Новата функция „парола по поискване” ще избави клиентите от мъчителното помнене на пароли, без да прави компромис със сигурността, съобщи Venture Beat.

Паролата всъщност остава като елемент от сигурността на достъпа, но не е нужно потребителят да я помни. След въвеждане на логин за достъп до акаунта, потребителят получава SMS с необходимата еднократна парола, или код. Операцията се повтаря всеки път при достъп до акаунта.

Специалистите наричат новия процес за достъп до акаунти в Yahoo „еднофакторна автентификация”, като очевидно имат предвид пропускането на фактора парола. Подобно определение не е най-точното, тъй като парола все пак се въвежда, макар и предоставена по поискване.

В момента новата функционалност е достъпна само за потребителите в САЩ. На по-късен етап услугата „парола по поискване” ще бъде въведена и за потребителите на Yahoo в останалите региони по света.

SMS паролите са познати най-вече от услугите за онлайн банкиране. При тях обаче паролата по поискване се явява допълнителна стъпка за автентификация при достъп до акаунта, тъй като преди това потребителят трябва да е въвел постоянната си парола.

Коментари по темата: „Yahoo прокарва пътя на уеб услуги без парола”

добавете коментар...

  1. тд

    Няма да е лошо научиш и българлски, след като си толкова доволен. Тези услуги са surveillance насочени. Предоставянето на фалшиви данни в интернет е привилегия 🙂

  2. Anonymous

    Tоя начин го ползвам от доста години на Gmail и съм много доволен няма грашка има и аудио ако не желаеш sms които и да ти знае паролата без gsm-ма ти няма да влезне никога си мисля поне аз 😉

Коментар