Android премина към протокола RCS – „убиеца” на SMS

Потребителите на Android вече имат по подразбиране по-модерен инструмент за съобщения
(снимка: CC0 Public Domain)

Стандартът за съобщения RCS, позициониран от Google като модерна алтернатива на широко използваните сега SMS и MMS, става инструмент по подразбиране в приложението Google Messages на операционната система Android.

Промяната ще засегне както новите, така и съществуващите потребители на приложението, които преди това не са деактивирали сами поддръжката на RCS в Google Messages, уточняват от разработчика.

Процедурата за преминаване към RCS ще се извършва автоматично във фонов режим, но в някои случаи потребителят все пак ще трябва да проучи и приеме условията на услугата, ако такава процедура е предвидена от мобилния оператор.

Потребителят може да се откаже от използване на RCS и да се върне към изпитаните във времето SMS и MMS по всяко време, като деактивира съответната функция в настройките на приложението.

Криптиране от край до край

Междувременно Google обяви и наличието на “криптиране от край до край” на съдържанието, което потребителите обменят през Messages, включително в груповите чатове. Криптирането от край до край гарантира, че само подателят и получателят могат да прочетат съобщението.

По-рано експерти идентифицираха много недостатъци в различни реализации на RCS, включително липсата на поддръжка за криптиране от край до край. През ноември 2020 г. Google добави поддръжка на технологията в бета версия на приложението Messages, а сега криптирането от край до край става достъпно за всички потребители.

Какво е RCS

RCS (Rich Communication Services) е протокол за обмен на данни между мобилни оператори, както и между оператори и устройства, разработен от GSM Association през 2008 г.

За разлика от остарелия SMS (тестван за първи път през 1992 г.), RCS позволява не само обмен на отделни съобщения, но и чат с двама или повече потребители, обмен на файлове и съдържание, извършване на аудио и видео разговори, обмен на данни за геолокация, изпращане на аудио съобщения и поддържане на черен списък.

Единен стандарт на протокола RCS Universal Profile 1.0 беше приет едва през 2016 г., поради големия брой участници в GSM асоциацията и многото разногласия между тях. Стандартът е известен още като Advanced Messaging, Advanced Communications, joyn, Message+ и SMS+.

С пускането на първата версия на протокола, 47 оператора и 11 производителя на оборудване се присъединиха към инициативата, включително Samsung, Huawei, Lenovo, LG, HTC, Asus, Alcatel и др.

Google и Microsoft осигуриха пълна поддръжка за RCS в ранните версии на Android и в операционната система Windows от версия 8. Устройствата на Apple не поддържат стандарта.

Коментари по темата: „Android премина към протокола RCS – „убиеца” на SMS”

добавете коментар...

  1. Диан

    За пръв път разбрах за това, като видях, че имам сметка за SMS-и , а пък аз такива не пращам. Оказва се че телефона сам си пращал като не е можел да се свърже с някого. Добър ден… 🙂 сега ще дирим откъде да се спират.

Коментар