Център за данни пести вода чрез пречистване с електролиза

Центърът за данни SIN10 прилага ефективна технология за пестене на вода
(снимка: Innovative Polymers)

Сингапурски център за данни приложи електролиза за пречистване на водата. Технологията ще доведе до спестяване на повече от 1 милион литра вода всеки месец в дейта центъра SIN10, подразделение на Digital Reality.

Иновацията разчита на специални DCI (DeCaIon) модули, производство на сингапурската компания Innovative Polymers. Системите DCI използват ток за генериране на йони, които утаяват калциеви и магнезиеви съединения. Смята се, че тази технология е много по-икономична от почистването с химикали. Благодарение на нея, центърът за данни пести повече от 1000 m³ на месец, съобщи Datacenter Dynamics.

DCI модулите вече се използват доста широко, например в климатичните системи на медицинските заведения. Що се отнася до центровете за данни, такава система се прилага за първи път.

Модул DCI, който позволява на водата да премине три пъти през веригите, преди да бъде изхвърлена в канализацията, струва около $25 000, консумира около 700 kWh годишно и е в състояние да обслужва охлаждащата инфраструктура на център за данни с капацитет от приблизително 1–1,3 MW.

Важно предимство на системата е, че предпазва охладителните кръгове от появата на солни отлагания в тях – в резултат на това се подобряват топлообменът и пестенето на енергия.

SIN10 изисква приблизително 20-25 DCI модула, така че внедряването на технологията само в този център за данни струва около $500 000. Проектът обаче е частично финансиран от правителството на Сингапур.

Digital Realty твърди, че системата DCI спестява до 1,24 милиона литра на месец. Като цяло компанията е успяла да намали потреблението на вода със 7% от 2020 г. Сега обаче е изправена пред трудната задача да поддържа водния баланс, тъй като подготвя внедряване на генеративна AI инфраструктура, която е много по-взискателна по отношение на енергия и охлаждане.

Проблемът с потреблението на вода в центровете за данни е критичен. Тези обекти консумират стотици милиони кубични метри питейна вода, но никой не знае със сигурност колко точно. Операторите работят активно за намаляване потреблението на ценния ресурс.

Например, през 2021 г. Microsoft обяви намерението си да използва дъждовна вода в Холандия, поради протестите на местните жители. Миналия месец Thames Water в Лондон поиска местните центрове за данни да намалят потреблението на вода.

Но проблемите с водоснабдяването са придружени от проблеми с водоотвеждането. В един от новите си центрове за данни Microsoft трябваше да промени подхода към охлаждането, поради факта, че местната канализационна система просто не се справя с потоците от отпадъчни води.

А преди няколко години Microsoft беше почти принудена да изгради специална пречиствателна станция за един от своите центрове за данни. В същото време компанията, заедно с редица други хиперскейлъри, обещава да стане „водно-положителна“ до 2030 г.

Коментар