Nvidia не смогва с поръчките за AI ускорители, отлага доставките за 2024 г.

Опашката за изчислителни ускорители Nvidia H100 се простира чак до 2024 г.
(снимка: Nvidia)

Силното търсене на изчислителни ускорители на Nvidia, използвани в системите с изкуствен интелект, предизвика недостиг на такива продукти. Картата H100 от висок клас с архитектура Hopper е толкова търсена, че всички налични обеми вече са изчерпани, а нови поръчки се приемат с доставка най-рано в началото на следващата година.

Ситуацията на пазара тълкува Брайън Вентуро, технически директор на стартъпа CoreWeave, който доставя инфраструктурни решения за ускоряване с GPU и е наясно с бизнеса на Nvidia. В интервю за Barron’s мениджърът коментира, че през първото тримесечие на тази година не е имало проблеми с достъпа до необходимите бройки ускорители, но през април всичко се е променило драстично.

Сроковете за доставка се проточиха до края на тази година и неочаквано търсенето скочи само за една седмица. Сега ускорителите са необходими не само на големите доставчици на облачни услуги, но и на изследователските лаборатории и предприятия, които експериментират с въвеждане на системи с изкуствен интелект.

Сега клиентите, които искат да получат ускорителя с най-висока производителност от Nvidia, обозначен като H100, са принудени да приемат дати на доставка за първото или второто тримесечие на следващата година.

CoreWeave, в която инвеститор е самата Nvidia, ще може да възобнови закупуването на ускорители от серията H100 не по-рано от второто или третото тримесечие на следващата година. Според техническия директор на компанията, ускорителите на Nvidia са търсени поради наличието на развита екосистема от разработчици, гъвкавостта и свързаната инфраструктура за пренос на информация под формата на високоскоростни решения InfiniBand.

Коментар