Батерии от течен метал ще конкурират литиевите в хранилищата за енергия

Батерията с течен метал на Ambri ще влезе в експлоатация още през 2024 г.
(снимка: Ambri)

Нов тип батерия от течен метал, разработена от стартиращата компания Ambri, ще излезе на пазара през 2024 г., обещавайки ниски разходи за съхранение на енергия и дълъг експлоатационен живот. Тази батерия може да бъде решението на проблема със съхранението на енергия от възобновяеми източници, като я направи по-достъпна и ефективна.

Цената на съхранението на енергия трябва да бъде ниска – около $20 за 1 kWh, за да се премине напълно към използване на енергия, получена от вятър и слънце, изчисляват учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Системите с литиево-йонни батерии в момента струват около $405/kWh, но нова батерия от течен метал може значително да намали тези разходи.

Доналд Садоуей, професор по химия на материалите в MIT, отдавна се стреми да създаде ценово достъпни батерии. Той основава стартъпа Ambri през 2010 г. с цел разработка на батерии от течен метал. Цената на една батерия от Ambri варира от $180 до $250 за 1 kWh, но до 2030 г. се очаква да намалее до $21 за 1 kWh.

В началото на следващата година Ambri и енергийната компания Xcel Energy планират да инсталират 300 kWh система за съхранение в Аурора, Колорадо. Очаква се системата да заработи напълно до края на 2024 г., съобщи изданието Spectrum на IEEE.

Предимствата на батерията от течен метал са наличието и достъпността на материали, простотата на химията и дизайна, в сравнение с литиево-йонните батерии. Освен това те имат дълъг експлоатационен живот.

„Тази батерия може да издържи 20 години с 95% от капацитета си“, твърди Садоуей. Батерията на Ambri има три течни слоя, разделени по плътност. Отдолу е разположен катод от разтопен антимон (химичен елемент със символ Sb), отгоре има анод от лека калциева сплав, а между тях се намира електролит от калциев хлорид.

Пътят до комерсиализацията на тази технология обаче е дълъг. “Трябваше да изобретим всичко, включително производственото оборудване”, споделя Садоуей. Сега Ambri получи голяма поръчка от Microsoft, която иска да използва тези батерии в своите центрове за данни вместо дизелови генератори.

Батериите от течен метал могат да бъдат революционно решение за съхранение на енергия. Те обещават дълъг живот, ниска цена и висока ефективност. Въпреки това, за широкото им използване е необходимо да се осигури стабилно снабдяване със суровини и да се разработят нови производствени методи.

Коментари по темата: „Батерии от течен метал ще конкурират литиевите в хранилищата за енергия”

добавете коментар...

  1. Бай Иван

    Изчисленията за запасите от антимон на Земята показват около 0,2 до 0,5 ppm (милионни части за единица маса). Според данни на New Scientist от 26 май 2007, световните запаси на планетата са достатъчни за период от 30 години.

    През 2005 г., Китай е водещ производител на антимон и заема около 84 % от световния добив на този елемент, а след него на известно разстояние са ЮАР 4%, Боливия 3,5%, Таджикистан 2,7% и Русия 2%. Уикипедията казва това.

    Не знам каква е переспективата…

Коментар