Компютърът за игри прегрява. Как да се справим?

Безмилостното натоварване на геймърския компютър може да го направи недружелюбен – прекалено горещ и бавен (снимка: CC0 Public Domain)

Компютрите прегряват често, особено геймърските конфигурации, които са подложени на безмилостно натоварване. Проблемът се изостря в летните жеги, ако помещенията не са достатъчно добре охладени. Но има доказани в практиката начини за удържане на температурите в допустими граници.

Основните фактори, които причиняват прегряване на РС-тата, са: недостатъчна циркулация на въздуха в корпуса, прах и мръсотия в охладителната система, ограничено пространство в компактния корпус на лаптопа. С настъпване на лятото ситуацията се влошава – игралните компютри и лаптопи са изложени на по-голям риск от прегряване, което от своя страна може да доведе до намалена производителност, аварийно изключване и дори повреда на компоненти.

Ето по-долу 9 доказани начина за справяне с прегряването на геймърски компютри и лаптопи:

1. Почистване от прах

Редовното почистване от прах спомага за поддържане на оптимални условия на охлаждане и предпазва компонентите на компютъра от прегряване. Препоръчително е да го правите на всеки няколко месеца или при необходимост, особено в натоварени периоди и горещо време.

2. Премахване на капака от компютъра

В някои случаи премахването на горния капак на кутията на компютъра може да подобри циркулацията на въздуха вътре. Това решение обаче не е подходящо за всички модели компютри и може да доведе до шум и натрупване на прах.

3. Увеличаване на оборотите на охлаждащите вентилатори

Можете да увеличите скоростта на вентилатора от BIOS или системния софтуер, за да подобрите охлаждането. Имайте предвид обаче, че такава мярка може да доведе до повишен шум и ускорено износване на вентилаторите.

4. Добавяне на вентилатори

Инсталирането на допълнителни вентилатори в шасито на компютъра подобрява циркулацията на въздуха и намалява температурата на компонентите. Като алтернатива можете да ги добавите към предния, задния или страничните панели на кутията.

5. Използване на стойка за лаптоп

Стойката за лаптоп с вентилатори повдига лаптопа на определена височина и осигурява по-добра вентилация и охлаждане. Тази опция има няколко предимства. Първо, стойката създава пространство между лаптопа и повърхността, което позволява по-добра циркулация на въздуха около устройството. Второ, тя е оборудвана с вентилатори, които допълнително подобряват въздушния поток под лаптопа. В допълнение, стойката има регулируем ъгъл на наклон, което ще ви позволи да зададете по-удобна позиция за работа или игра.

6. Понижаване на напрежението

В опит да избегнете прегряване, може да понижите напрежението, приложено към процесора. Тази мярка намалява консумацията на енергия от чипа и има положителен ефект върху неговата температура.

7. Смяна на кутията с по-просторна

Ако е възможно, можете да надстроите компютъра си, като изберете по-просторна кутия. Това решение ще осигури по-добра циркулация на въздуха и ще ви позволи да инсталирате по-ефективна охладителна система.

8. Смяна на термопастата

Термопастата е материал, който се поставя между процесора и неговия охлаждащ блок. Когато термопастата загуби свойствата си, топлопроводимостта може да се влоши, което води до повишаване на температурата на процесора. Трябва да се сменя периодично, за да се поддържа ефективно охлаждане.

9. Монтиране на климатик

Тази опция има няколко предимства. Първо, климатикът създава приятна вътрешна среда, в която ще се наслаждавате на игрите без дискомфорт от топлина. Второ, понижавайки околната температура, климатикът допринася за намаляване на натоварването на охладителната система на настолния РС или лаптоп.

В заключение, прегряването на компютъра е проблем, с който можете да се справите успешно. Редовното почистване от прах, комбинирано с другите методи, ще ви помогне да поддържате оптимална температура на вашия компютър, дори в горещо време. А това означава по-стабилна работа, по-дълъг живот на компонентите и по-висока производителност на системата.

Коментар