Apple отстъпи: добавя в iOS модерна функция от Android

Потребителите на iPhone ще получат RCS функционалност за съобщения
(снимка: CC0 Public Domain)

През следващата година Apple ще добави в своята мобилна платформа iOS поддръжка на модерния протокол за съобщения RCS, който вече е наличен на повечето смартфони с Android. 

Производителят на iPhone предприе тази стъпка под натиск, за да се подсигури, че неговите продукти отговорят на изискванията на новото европейско законодателство.

„Следващата година ще добавим поддръжка за RCS Universal Profile – стандарт, публикуван от GSM Association. Вярваме, че RCS Universal Profile ще осигури по-добра съвместимост в сравнение със SMS или MMS. Той ще работи заедно с iMessage, който ще остане най-добрата и най-сигурната опция за съобщения за потребителите на Apple”, казва говорител на компанията, цитиран от The Verge.

Поддръжката на RCS в iPhone означава възможност за работа с всички функции, които стандартът предоставя: криптиране, разписки за четене, индикатор за въвеждане, изображения и видеоклипове с висока разделителна способност при кореспонденция със собственици на смартфони с Android.

Освен това iOS ще поддържа и изпращане на данни за геолокация, а съобщенията във формат RCS, както при SMS и MMS, ще се показват на зелен фон.

Apple все още не е разкрила механизмите, чрез които поддръжката на RCS ще бъде внедрена в iOS, но е малко вероятно компанията да отвори своята система iMessage за други платформи – по-скоро ще разшири възможностите на собствения си месинджър.

Американският ИТ гигант се оказа под натиск от страна на европейските регулатори, които настояват за спазване на Закона за цифровите пазари (DMA). Новата регулация изисква от големите играчи да осигурят съвместимост между своите платформи.

За поддръжка на RCS в iPhone отдавна настояват Google и Samsung, които дори организираха маркетингови кампании и публикуваха сатирични видеоклипове. Наскоро Google, с подкрепата на европейски телекомуникационни оператори, изпрати писмо до Европейската комисия с призив iMessage да бъде включен в платформите, които са обект на DMA изисквания.

Коментар