Идва краят на паролите при онлайн плащания

В бъдеще картодържателите ще се идентифицират чрез еднократни пароли или биометрични данни

В бъдеще картодържателите ще се идентифицират чрез еднократни пароли или биометрични данни

Нов стандарт за идентификация ще доведе до най-големия цялостен ъпгрейд в сигурността на онлайн плащанията. Ще спечелят потребители, банки и търговци с невидимата си идентификация и много по-малкото заявки за използване на пароли, съобщи MasterCard.

До 2018 г. се очаква плащанията през мобилни устройства да представляват 30% от всички онлайн продажби в търговската мрежа, по данни на Forrester Research. Ето защо новият стандарт ще придвижи инфраструктурата по сигурността отвъд PC ерата, в подкрепа на новите технологии и нуждите на потребителите.

MasterCard планира да използва обогатени данни за картодържателите, които ще намалят употребата на паролите в точките на продажби. В случай на необходимост от удостоверяване на самоличност, картодържателите ще могат да се идентифицират като въведат еднократни пароли или биометрични данни от пръстови отпечатъци вместо да запаметяват статични пароли.

„Всички ние искаме, когато плащаме, това да се случва и лесно, и сигурно, а не само едното или другото. Искаме да идентифираме хората по това кои са, а не какво помнят. Трябва да запаметяваме твърде много пароли и това създава допълнителни неудобства за потребителите и бизнеса”, коментира Аджей Бхала, президент на „Enterprise Security Solutions” в MasterCard.

Новият протокол, който се създава съвместно с Visa, може да бъде внедрен през 2015 г. и постепенно да замести настоящия протокол 3D Secure. Предвиждат се пилотни бизнес тестове на приложения за лицево и гласово разпознаване при идентификация на картодържателите, както и опити с гривни, които да идентифицират картодържателите чрез техния уникален кардио ритъм.

Коментари по темата: „Идва краят на паролите при онлайн плащания”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Благодаря за отговорите.

  2. Ангел Г.

    @Драгомир: Еднократните пароли важат 1 път. Т.е. само за 1 плащане.
    Те се изгенерирват или предварително (трябва да си ги носиш в някакво тефтерче) или ти ги пращат по някакъв алтернативен начин.
    СМС върши работа доколкото някой не е разбил кода на GSM мрежата и не прихване и използва СМС-а преди теб.

  3. Драго

    Изпращат ти паролата като смс и влизаш –
    има го и сега…

  4. Драгомир

    Всички биометрични данни могат хубавичко да се копират, без знанието на “притежателя” им.
    Но това за еднократните пароли не го разбрах. Каква е тази техника?

Коментар