Пръстов отпечатък вместо парола в Android

Пръстовият отпечатък може да замени паролата като стандартна възможност за идентифициране в Google услуги от Android устройствата (снимка: CCO Public Domain)

Днес почти всички смартфони са оборудвани със скенер за пръстов отпечатък. Все още се появяват и устройства без дактилоскопски сензор, но това са единични модели. Технологията има потенциал за много по-широко приложение, отколкото в момента.

Скенерите за пръстов отпечатък в смартфоните се използват в повечето случаи за отключване на устройството. Понякога те могат да се използват и за блокиране на достъпа до определен софтуер, както и за потвърждаване на онлайн плащания.

Но потенциалните възможности на дактилоскопските сензори са много по-широки. Например, те могат почти напълно да заменят паролите. Ето, че Google започва да реализира този потенциал.

Използване на пръстов отпечатък за идентифициране без парола (източнис: Google)

Нововъведението се базира на стандартите FIDO2, W3C WebAuthn и FIDO CTAP и цели да предостави по-опростено и по-сигурно удостоверяване на потребителите на Android. То е резултат от дългогодишно сътрудничество между Google и участниците във FIDO Alliance и W3C.

На първо време новата функция се прилага в много ограничена форма: пръстов отпечатък може да се използва за влизане в акаунтите за редица услуги на Google, но само в смартфони Pixel.

Интернет компанията обаче обещава, че всички устройства с операционна система Android 7.0 и по-нови версии ще получат поддръжка за новата функция в следващите дни.

Коментари по темата: „Пръстов отпечатък вместо парола в Android”

добавете коментар...

 1. Tsanko

  И каде точно видя телефон с такива функции? Маи си дошъл от бъдещето … Някъде след 50г . Още повече и да е с температура??? Направо гениално, що не вземеш да го патентоваш може и да се получи.

 2. Той

  Особено с условие окото да е живо, тоест да има определена температура.

 3. Той

  Пръстовият отпечатък може да се разбие сравнително лесно с прозрачно тиксо. Хората остават отпечатъци навсякъде. Много по-трудно ще е кракването на ирисовата биометрия.

 4. Убиец

  Бре,бре, то голяма работа бе.пръстов отпечатък може да се използва за влизане в акаунтите за редица услуги на Google, но само в смартфони Pixel!!!.

Коментар