Виртуални спектакли заменят изложенията, но нещо липсва

Технологичната 2021 година започва с първото виртуално технологично изложение СЕS
(снимка: CC0 Public Domain)

Утре би трябвало да започне голямото технологично изложение CES. Традиционно то се провежда в Лас Вегас. Обичайно това е седмица, наситена с вести за прекрасни нови технологии. За технологичните медии периодът е една от най-натоварените седмици в годината – пет денонощия с не повече от 10 часа сън общо, препускане из залите с демонстрационни щандове и отразяване в движение. Но тази година не е така. CES ще се провежда виртуално. Както, навярно, и други важни технологични изложения по света.

Преди две години в интервю пред BBC Гари Шапиро, един от създателите на изложението CES, споделя идеята си за болест, която прави невъзможно присъстващите да се срещнат лично на изложението. Тогава той описва картината като „дистопична” идея. Днес тя е факт.

Големите технологични изложения са време, когато хай-тек фирмите се надпреварват да покажат новостите, по които са работили седмици и месеци наред. Показват се стотици нови продукти. Под бурни аплодисменти на сцената излизат да говорят шефовете на най-големите технологични компании от цял свят. Пристигат знаменитости от всички области и публиката избухва от вълнение. Роботи танцуват и щъкат напред-назад из залите. Блестят електромобили и пътнически дронове, наобиколени от приклякащи фотографи.

С прехода към виртуално шоу пак ще има технологични новини, но нещо голямо липсва. Възможността технологичните журналисти и анализаторите да видят на живо новите продукти – и да ги пипнат – лишава аудиторията от нещо много ценно: преките впечатления от новите неща.

Така например, на MWC 2019 журналистите имаха възможност да пипнат и „разцъкат” най-новото в света на смартфоните – тези със сгъващ се дисплей. Усетихме какво е д държиш подобно устройство в ръцете си. Почувствахме напрежението на огъващия се полимерен слой. Чухме лекото „скриптене” на материала при всяко огъване. Някои от нас дори се ужасиха колко крехко изглежда прегъващото се фолио. Можехме да направим чудесни снимки и видеозаписи благодарение на факта, че нямаше достатъчно бройки за всички: докато едните „мачкаха” сгъваемите телефони, другите снимаха, а после разменихме ролите си.

Впечатлението, което човек добива от личния досег с новата технология, е доста по-различно от онова, което остава при планираната демонстрация, в която някъде там отпред, на сцената, някой добре подготвен представител на фирмата-производител с лекота размахва новото устройство сякаш то винаги е било част от реалността. Да, тяхната демонстрация има точно тази цел, да създаде впечатление за лекота и наслада. Но когато ние пипнем устройствата, усещаме и насладата, и слабостите. Говорим за това в своите видеорепортажи и пишем в своите статии.

Нещо повече. По време на изложение аз винаги обикалям залите и щандовете в търсене на „скрити перли”. Това са фирми, за които най-вероятно никога никой не е чувал и които разработват интересни нови продукти. Благодарение на това обикаляне се натъквам на неща като преносим проектор с размерите на цигарена кутия или пък течно охлаждане за сървърни системи – прозрачен и плискащ се като вода флуид, мазен на пипане, който перфектно отнема топлината от процесорите и не съдържа грам вода.

Намирането на такива „скрити перли” ми е позволило да покажа зрелищни неща като пръстен за плащания, смартфон с вграден проектор за 5 часа кино, киснещите сървъри, смарт-обувки за планински спасители, смартфон с 16 000 mAh батерия и др. Списъкът е огромен. Това няма как да се случи виртуално.

Още по-тъжно в случая е, че заради търговската война между САЩ и Китай осезаемо намаляват възможностите за присъствие на китайски производители. Да, има големи китайски фирми на CES и тази година, но по-малките и иновативни фирми, които традиционно участват по международни изложения, благодарение на правителствена субсидия, навярно няма да могат да се покажат. А именно от тях понякога идват големи – и приятни – изненади в света на технологиите.

Затова нека посрещнем новата седмица и CES с надеждата, че догодина ще имаме реални технологични изложения, с реални демонстрации, с реални гости, с изложители от цял свят и стотици, хиляди журналисти на място.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар