MWC 2019: Сървъри „киснат“ в течност за охлаждане

Течното охлаждане се базира на флуид с диелектрични характеристики (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато нагорещените повърхности се охлаждат не от въздух, който ги облъхва, а от течност, която ги облива, това обичайно е по-ефективно решение, защото течностите имат по-добри топлообменни свойства.

Една млада каталунска фирма на име Submer е проектирала течно охлаждане за центрове за данни чрез директно потапяне на сървърите в топлообменната течност. „Това не е вода“, бързат да пояснят създателите на системата. Методът им пести енергия с до 50%. Пести се и пространство, и то доста: до 90%.

Течното охлаждане се базира на флуид с диелектрични характеристики. Той е отличен изолатор, затова не е проблем сървърите да „киснат“ в течността. Тя играе ролята на охлаждащ агент, което работи много по-ефективно от традиционните чилъри, използвани в центровете за данни.

Флуидът е мазен на пипане и макар да изглежда досущ като вода, по-скоро представлява прозрачно масло с нисък вискозитет. Той е изцяло биоразградим, напълно безопасен – категоризиран е в т. нар. „клас 3“, което е същият клас, в който попадат храните. Същевременно е напълно безвреден за всички видове полимери и за оптичните влакна – няма опасност да ги разгради.

В хладилната камера флуидът се движи, тласкан от две помпи. На дъното на обема има тръба, която насочва нагоре множество струи от течността. Правейки почти пълно завъртане през камерата, маслото поема топлината и отива за охлаждане.

Освен за центрове за данни, технологията, показана на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019), е приложима в складове и на други места, където има нужда от интензивно охлаждане.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „MWC 2019: Сървъри „киснат“ в течност за охлаждане”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    От какво да се скапе електрониката? Корпусите са керамика, а тя не е мастноразтворима. Като изключим момента, в който решиш да ъпгрейднеш или ремонтираш(осъзнаващ колко мазно, цапащо, разливно и проникващо е олиото или минералното масло) системата е перфектна. Слагаш 2 големи външни радиатора с 2 големи нискооборотни вентилатора за охлаждане на течността и имаш съпер безшумен комп, дето можеш да го натоварваш здраво. Някои овърклокъри ползват това. Аз лично доста съм се замислял, но идеята да си избърша мазните ръце в пердето силно отблъсква жената…

  2. Йордан

    Добре де, електрониката как така не се скапва, докато кисне в тази течност? Някой може ли да обясни?

    Трудно ми е да си представа, че ще си потопя процесора или видео-картата в някаква течност и компонентите ще продължат да работят.

  3. )

    Благодарности за статията и коментарите.

  4. Anonymous

    По скоро рафинирано олио от авокадо – хранителен био разградим продукт с прекрасни температурни характеристики – смокинг поинт над 260 градуса целзий. В динамиката на флуидите по скоро се казва обтича. А и въздуха и олиото са флуиди. Идеята не е никак нова. Използват се дори нисковискозитетни машинни масла. Има 2 милиона видеота в тубата с дъна в аквариуми. практически много тиха машина. Проблема е когато започнеш да ремонтираш… Аз лично бих избрал олио от авокадо, защото не знам кои пластмаси на дъното са разтворими в машинно масло.

  5. Blah

    Трансформаторно масло?

  6. гост

    глицерин може би ?

  7. ха

    Използването на “облъхва” е правилно, ако нямаме вентилатори (което е малко вероятно). Иначе “облива” се нещо динамично, а не се ползва, когато се кисне в него. По-точен е термина “залива”.

  8. Добрин

    Авторката – вентилатора обдухва, а не облъхва.

Коментар