Бързи лаптопи с Ryzen 5000 излизат на пазара

Лаптопите на база Ryzen 5000 ще посрещнат нуждите на геймъри и професионалисти
(снимка: AMD)

Нови лаптопи с мобилни процесори Ryzen 5000, базирани на Zen 3 архитектура на изчислителните ядра, се очакват на пазара, съобщи AMD днес на CES 2021 съвместно с партньори производители на РС.

Мобилните чипове Ryzen 5000 ще осигурят най-високите нива на производителност и дълъг живот на батерията за геймъри, създатели на съдържание и професионалисти, подчертаха от компанията. Лаптопи с Ryzen 5000 се очакват от големи производители като Asus, HP, Acer и Lenovo още през първото тримесечие на 2021 г.

AMD обяви и линията мобилни процесори Ryzen Pro 5000 със сигурност от корпоративен клас за бизнес потребители. През цялата 2021 г. компанията очаква да се появят над 150 модела ноутбуци за бизнеса и домашните потребители, базирани на Ryzen 5000.

Новата гама процесори включва високопроизводителни H- и ултрамобилни U-серии чипове. В горната част на продуктовата линия Ryzen 5000 чиповете от Н-серия съдържат до 8 ядра Zen 3 ядра и 16 нишки. На върха в производителността са процесорите от HX серия, докато HS са проектирани за по-тънки и леки преносими компютри.

Процесорът Ryzen 9 5980HX, в частност, осигурява до 23% по-висока еднонишкова производителност и до 17% по-висока многонишкова производителност, в сравнение с предишното поколение, което го прави идеален за гейминг лаптопи и ноутбуци за професионалисти, поясни AMD.

За масовите потребители, на които е нужна по-голяма мобилност, U-серията процесори Ryzen 5000 осигурява баланс между мощност и ефективност. Новият чип Ryzen 7 5800U предлага до 16% по-висока еднонишкова производителност и до 14% по-висока многонишкова производителност, в сравнение с предишното поколение, както и до 17,5 часа живот на батерията при общо ползване и до 21 часа възпроизвеждане на филми с едно зареждане.

Очаквани на пазара през първата половина на 2021 г., мобилните процесори Ryzen Pro 5000 предлагат функции за сигурност от корпоративно ниво, заедно с иновативни слоеве защита на ниво силиций, ОС и платформа, предвид наложилата се като практика отдалечена работа на служителите.

Коментар