11% спад в глобалното производство на смартфони

През 2020 г. са произведени 1,25 милиарда смартфона, изчислиха анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година се оказа трудна за много индустрии, поради пандемията. Пазарът на смартфони също пострада. По данни на TrendForce, през 2020 г. са произведени 1,25 милиарда устройства, което е с 11% по-малко в сравнение с 2019 година.

Най-големи загуби отчитат компании като Samsung, Apple, Huawei, Oppo и Vivo. Както може да се предположи, Huawei е пострадала най-много. Причината за това е затварянето на редица ключови пазари за компанията, както и спирането на услугите на Google. Освен това, според анализаторите, азиатският разработчик има затруднения с доставките на чипсети.

Пазарнитe наблюдатели смятат, че текущата година ще позволи на пазара на смартфони да се възстанови малко. Експертите говорят за голяма вълна от подмяна на стари устройства, както и за увеличаване на търсенето на развиващите се пазари.

Според прогнозите, годишното световно производство на смартфони през 2021 г. ще осигури 1,36 милиарда устройства, което ще е с 9% повече отколкото през 2020 г. Прогнозата за Huawei обаче остава мрачна: компанията ще излезе от топ 5 по обем на продажбите и пазарният ѝ дял ще падне до 3%.

5G технологията ще изиграе ключова роля през 2021 г., прогнозират още анализаторите. Очаква се 37% от произведените смартфони да имат възможност за работа в мрежи от пето поколение.

Коментари по темата: „11% спад в глобалното производство на смартфони”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Доста неприятно 🙁 Дано да се възстановят нещата, че и аз, и жената, и децата имаме нужда от нови телефони.

Коментар