Speedtest by Ookla за Windows – измерва интернет скоростта

Windows приложението Speedtest by Ookla е удобен инструмент за измерване на интернет скоростта
(екранни снимки: Speedtest by Ookla)

Една от най-популярните онлайн услуги за тестване на интернет връзката е Speedtest.net by Ookla. Но малцина може би знаят, че тя е достъпна и като приложение за изтегляне от Microsoft Store.

Speedtest by Ookla за Windows използва същата технология като уеб услугата, за да извършва точни измервания както на скоростта на интернет връзката, така и на латентността.

За изтегляне на приложението е необходим акаунт в Microsoft, но целият процес е прост и отнема не повече от няколко минути. Интерфейсът е модерен, с просто оформление и ясни опции.

Главният прозорец включва бутона „Go”, заедно с името на интернет доставчика. Точността на измерване може да се подобри, ако разрешите на приложението достъп до местоположението на компютъра.

След като натиснете бутона „Go”, се показва индикатор – първо за скоростта на изтегляне (download), а след това и за скоростта на качване (upload), като и двете се измерват в Mbps (мегабити в секунда). Измерването на скоростта на интернет връзката отнема няколко секунди, докато ping резултата се показва почти моментално.

Апликацията запомня историята на тестовете, като ви позволява да проверите промените в скоростта в добре организирана таблица. Недостатък е, че приложението не може да генерира диаграма, която би предложила по-ясен поглед върху интернет връзката.

Speedtest by Ookla интегрира услугата speedtest.net в Windows 10 и може би се нуждае от някои допълнителни подобрения, но като цяло приложението изпълнява отлично основната си функция – с него ще измерите бързо и лесно скоростта на интернет връзката си.

Даунлоуд: Speedtest by Ookla за Windows

Коментари по темата: „Speedtest by Ookla за Windows – измерва интернет скоростта”

добавете коментар...

  1. Saevar

    малцина също знаят че има и kоманден ред (speedtest-cli) скрипт който най-точно може да отчете връзката..

  2. Пандев

    Вярно е, измерва го много добре, НО харчи 200 Mb, а същия тест през браузера само 40 Mb

Коментар