„123456” остава най-ненадеждната парола

Ежегодният рейтинг на анализаторската компания SplashData поставя за пореден път на първо място сред най-ненадеждните пароли комбинацията „123456”. Изследвани са над 5 млн. пароли, пробити през настоящата година.

На второ място в класацията за ненадеждност е думата „password”, следвана от „12345678”, „qwerty” и „12345”. Наред с цифровите комбинации се срещат лесни за разгадаване пароли като „football”, „admin”, „welcome”, „login”, „abc123”, „dragon”, „passw0rd” и „master”.

Нови „хитове” в рейтинга за тази година са „letmein”, „iloveyou”, „monkey”, „starwars”, „hello”, „freedom”, „whatever”, „qazwsx” и „trustno1”. Замяната на буквата „o” с цифра „0” затруднява в известна степен хакерите, но обикновено те знаят тази хитрост и се справят лесно с нея.

Хакерите също така следят активно новините от киноиндустрията и се информират за литературните бестселъри. Регистрирани са случаи на масово задаване на пароли от рода на „starwars”, предвид излизането тази година на новия епизод от космическата сага.

Коментар