Надеждност в домашния и малкия офис с UPS: Eaton 3S

Eaton 3S Gen2 е удобно и надеждно решение за защита от капризите на електпозахранването
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

В ерата на хибридната и дистанционната работа отдалеченото място на служителите се нуждае от комфорт и надеждност. Стабилната и постоянна интернет връзка е задължителна, но човек рано или късно осъзнава важността и на защитата от капризите на електрозахранването – от пиковете и флуктуациите на тока до прекъсването му за кратко или по-дълго. Удобно решение за надеждна, спокойна, непрекъсната работа е UPS системата Eaton 3S. А за по-автономните потребители – тези с лаптоп и „power bank” – е предвиден по-малкият „брат” 3S Mini.

Да си купиш UPS в днешно време може да бъде предизвикателна задача. Описанията на продуктите на пазара често изобилстват от инженерна терминология, от което човек се чувства сякаш трябва да има висше образование, за да разбере кое точно пасва на неговите нужди. Почакайте! Eaton 3S Gen2 е семпло, удобно и надеждно решение, което не изисква специални познания нито за инсталиране, нито за използване.

Серията Eaton 3S Gen2 включва няколко модела непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS) за домашния и малкия офис. Всяко от тях си има всичко за спокойна работа на индивидуалното работно място: защита от флуктуации в електрозахранването, батерия за кратковременно алтернативно захранване, a в по-големите модели – и защита на стационарна телефонна линия, както и USB портове за зареждане за телефони и други дребни джаджи.

За потребителите, които са по-независими от електричеството, Eaton предлага малка версия на 3S: моделът 3S Mini е достатъчен да предпазва и захранва интернет терминали, IP камери и друга обслужваща електроника, която не бихме искали да угасне при спирането на тока.

С черно-белия си дизайн Eaton 3S Gen2 и 3S Mini се вписват лесно във всякаква обстановка – и в минималистичния офис в скандинавски интериорен стил, и в цветния и пъстър домашен офис, и в ахроматичната „бърлога” на компютърджията.


Батерия за 3 и 4 устройства

Различните модели 3S имат две редици с „Шуко” гнезда за включване на електроуреди – 2х3 гнезда при по-маломощните модели и 2х4 при по-големите. Половината, т.е. едната редица, са „подплатени” с вградена батерия. В случай на прекъсване на електрозахранването, тя е готова да осигури електричество за работещите машини.

Например, включеният тук компютър ще продължи да работи необезпокоявано, така че потребителят ще има време да приключи работата си по документите и файловете, с които борави, да ги запише и затвори спокойно. Домашният рутер също може да бъде включен в едно от гнездата с батерия. Така интернетът няма да прекъсне при спиране на тока, което е важно за удобната работа със споделени документи в облачни платформи за сътрудничество, текущи видеовръзки, услуги за обмен на данни и др.


Батерията? Тя може да работи до близо час. Разбира се, времетраенето зависи от това колко електроенергия се консумира – колко уреда и с каква мощност са включени. Ако, например, на UPS е „закачен” само един рутер (да приемем, че това означава около 20 вата), то – според производителя – вградената батерия може да издържи 55 минути. Това е предостатъчно време човек да се обади в „енергото” и да съобщи за аварията, както и да довърши най-належащите си работни задачи на компютъра.

При по-голямо натоварване Eaton 3S ще издържи по-кратко време на батерия. Но дори при 180 вата товар потребителят ще има докъм 5 минути, за да приключи, запише и затвори работните си документи и процеси.

Самата батерия е стандартна, на 12 V; 4,5 или 5 Ah при по-малките модели и 7 или 9 Ah при по-големите. При всички случаи тя е със стандартен размер, който позволява да бъде подменена при нужда. Така един качествен UPS може да продължи да работи доста години, далеч отвъд 2-годишната гаранция на Eaton.

Забележително е краткото трансферно време от 4 милисекунди. Това означава, че при преминаване към алтернативното захранване повечето офис-техника ще продължи да работи спокойно, без прекъсване или сътресения.

При прехода към режим на работа на батерия от 3S се чува малко щракване и леко бипкане – звуков сигнал, че електрозхранването е прекъснато и наличната техника работи на акумулатор. Звукът е дискретен, лек, не е натрапчив и „нахален”. Както и при други UPS-машини, по време на работа на батерия устройството сигнализира с леко бипкане през равен интервал от време.

Самоизключване

Eaton 3S може да се програмира, така че при прекъсване на тока да подаде команда към компютъра да се изключи правилно (shut down). След такава процедура и самият UPS се гаси. Това означава, че ще си спести заряда в батерията и ще има „ток”, ако се наложи да бъде включен повторно по друга причина.

Защита от флуктуации

Втората редица гнезда – три или четири, в зависимост от модела – работят като дефектнотокова защита. Там могат да бъдат включени устройства, които нямат нужда от резервно захранване, но не бихме искали да се повредят от случайни пикове и флуктуации в напрежението в електропреносната мрежа. Системата осигурява предпазване от пикове с цел защита от увреждане при светкавици или случайни скокове в напрежението в електро-мрежата.

Предпазване на телефонна линия

По-големите модели Eaton 3S Gen2 – тези с по осем гнезда и с продуктови имена, които започват със 700 или 850 – включват и RJ11/xDSL връзки – входяща и изходяща. Така устройството може да предпазва и телефонна линия или интернет терминал от потенциалните колебания в слаботоковата линия.

USB комуникации

Приятна екстра в по-големите модели 3S Gen2 са наличните два USB 2A порта за зареждане на мобилни устройства. Като се има предвид, че UPS-ът обикновено се използва настолно или в непосредствена близост до работното място (стенен монтаж), това е стойностно удобство за потребителя, търсещ допълнителни контакти и разклонители, където да включи своите мобилни устройства за зареждане през работния ден.

USB-Com портът, какъвто имат всички модели от серията 3S – от най-малкия до най-големия – осигурява комуникация с Windows компютри през техните USB портове за детайлно програмиране и настройване на уреда.

3S Mini за защита на свързаното оборудване

Истина е, че не всички уреди имат нужда от батерийно захранване – лаптопи, таблети и телефони си имат собствена батерия, която (в общия случай) им е достатъчна да продължат да работят няколко часа и без ток. Но е факт, че в днешно време малко неща могат да бъдат свършени без интернет.

Затова от Eaton са създали по-малък „брат” на 3S: това е моделът 3S Mini, който е миниатюрен UPS за дребна електроника с малка енергийна консумация. Всъщност, освен интернет-терминал Mini може да се използва и за друга важна електроника, която не бива да угасва никога – например IP камера за видеонаблюдение или контролер за „умен дом”.


Mini е съвсем компактен, с големина на книжка формат А6. Би могъл да захранва интернет терминал докъм 80 минути, а IP камера – два-три часа. Отново това зависи от товара. Например, ако го задължим да захранва техника с консумация от 30 вата, ще издържи само около 15 минути. Но ако на него разчита една стандартна IP камера с 4-5 вата консумация (при включен IR), то тя ще може да работи три часа с енергията от малкия UPS.

Предвидливо от Eaton са включили в комплекта и няколко преходника, така че какъвто и конектор да използва устройството за своето електрозахранване, то ще може да се включи към 3S Mini.

Тиха работа

Всъщност едно от първите неща, които правят впечатление в моделите от серията Eaton 3S и 3S Mini, е тишината по време на работа. Устройствата нямат вентилатори и функционират тихо, недоловимо. Звуковият фон в работното помещение остава такъв, какъвто би бил без наличието на UPS на работното място. Това важи и при натоварване на машините по време на работа на батерия.

Единственият звук, който може да се долови редом с предупредителното бипкане, е високочестотен шум, но ще трябва да сте котка или куче, за да успеете да го чуете.

Самостоятелна поддръжка

Всичко в Eaton 3S и 3S Mini е направено така, че всеки потребител, без каквито и да е инструменти, може да монтира и обслужва своя UPS. Подмяната на батерията също е по силите на всеки не-специалист. Предпазният капак се приплъзва с едно движение, без нужда от отвертки или други инструменти. Батериите са със стандартни размери и могат да се сменят при нужда – това става с лекота, когато се следва цветовата легенда: черен и червен кабел следва да се съединят с черен и червен полюс на акумулатора. Лесно е за всеки, дори за хора, които не „разбират” нищо от техника.

Модерен дизайн

Елегантният дизайн на 3S Gen2 и неговия по-малък брат Mini позволява устройството да бъде монтирано на видно място на работното бюро, като настолен уред, заставайки на дискретните си крачета. 3S моделите могат да бъдат монтирани на стена за спестяване на пространство на работния плот.

Черно-белият дизайн с приятно заоблени ъгли е универсален и приляга на всякакъв интериор, намествайки се удобно сред другите видове бяла и черна електроника.


Заключение

Eaton е марка, добре позната със своите солидни и надеждни корпоративни UPS системи, подсигурили стотици хиляди сървърни зали по света. Изглежда с линията 3S производителят е „донесъл” емблематичната си стабилност и надеждност до бюрото на малкия потребител, в неговия домашен или малък офис, в компактен и практичен форм-фактор.

Наличност и цена

UPS устройствата на Eaton са достъпни в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Цените при един от търговците започват от 111 лв. с ДДС за модела 3S Mini 36W, докато 3S Gen2 330W (2×3 гнезда) струва 184 лв., а моделът 3S Gen2 510W (2×4) се предлага за 264 лв.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар