vivo: Пазарът на смартфони вече не се определя само от хардуерни параметри

Моделът X80 Pro с неговите иновативни характеристики – като механична стабилизацията при заснемане – получи похвали както от медиите, така и от потребителите (снимка: vivo)

Бъдещето на смартфоните все повече ще се оформя от иновациите в основните технологии и диференцираното потребителско изживяване, а не само от хардуерните параметри. Тази визия е в основата на успешната стратегия на vivo, която позволи на бранда да стъпи на пазара на устройства висок клас, благодарение на собствено разработените чипове и иновативните функции в операционната система Android.

„В един развит смартфон пазар марките трябва все повече да се конкурират във високия клас, за да успеят”, казва Иво Бояджиев, ръководител продажби във vivo България. „Компаниите, представящи иновативни технологии, ще постигнат водеща пазарна позиция в дългосрочен план”.

Той дава за пример модела X80 Pro на vivo с неговите иновативни характеристики като механична стабилизацията при заснемане – Gimble, която получи похвали както от медиите, така и от потребителите. Именно изключителното изживяване е това, заради което взискателните потребители избират vivo, смята Бояджиев.

„То е в резултат от нашите персонализирани чипове за изображения, интелигентни допълнения към операционната система Android и други водещи технологии. През следващата година ще продължим да надграждаме това изживяване, фокусирайки се върху иновации, ориентирани към потребителите”, допълва мениджърът.

Чипът за изображения V1 дава конкурентно предимство на vivo с продукти като серията X80 (снимка: vivo)

Стратегическият фокус върху иновациите се основава на убеждението на vivo, че водещите спецификации и чистите хардуерни параметри са станали по-малко жизненоважни за предоставянето на изключително потребителско изживяване. По-конкретно, брандът се фокусира върху разработване на персонализиран хардуер и софтуер, за да оптимизира основните приложения и критичните сценарии за тяхното използване.

За този стратегически фокус свидетелстват собствено разработените чипове на китайския технологичен гигант, които са резултат от независими и съвместни изследователски програми. Те са създадени, за да подкрепят мисията на компанията за постигане на изключителни мобилни изображения, дизайн, производителност и гладка работа с устройствата, като вече са оказали значително влияние за успеха на марката във високия клас смартфони.

Например, V1 чипът за изображения на vivo дава конкурентно предимство на бранда с продукти като серията X80. Компанията ще продължи да инвестира в тази област, като през последните години увеличи десетократно изследователския екип, който отговаря за разработките. А новото поколение чипове от V-серия дебютираха наскоро в серията X90, която бе обявена в Китай.

В допълнение, vivo и ZEISS работят в тясно сътрудничество за разработване на камерни системи на флагманските устройства на бранда. Това включва изработката на прототипи и създаване на нови дизайни на лещи чрез т. нар. „цифрови близнаци” – техника, разработена от ZEISS за проектиране на фото и кино обективи от висок клас. Тези нови дизайни се моделират виртуално, за да се симулира и тества прецизно тяхната производителност, което дава възможност новите камерни системи да бъдат бързо прототипирани и усъвършенствани.

vivo и ZEISS работят в тясно сътрудничество за разработване на камерни системи за флагманските устройства (снимка: vivo)

Вторият стратегически фокус на vivo е трансформацията на основната архитектура, постигната чрез значителни инвестиции в сферата. Продуктовият екип на компанията, фокусиран върху разработката на операционни системи, се състои от 3000 души, които са част от над 13 000 специалисти, работещи в центровете за научноизследователска и развойна дейност на vivo.

Екипът се стреми да  преобрази потребителското изживяване чрез силното персонализиране на операционните системи. Със своята Funtouch OS13 vivo трансформира изживяването с Android 13 с подoбpeни oпции зa пepcoнaлизaция, пoдoбpeнa зaщитa нa личнитe дaнни и cигypнocт, ĸaĸтo и нoви фyнĸции зa пo-глaдĸo и бeзпpoблeмнo изживявaнe – като иновативната технология за охлаждане на телефона.



„Оптимизирането на основните технологии може да сведе до минимум зависимостта от хардуера”, споделя Ангел Вакарелийски, мениджър продажби във vivo България. „Например, предходното решение за преодоляване на недостатъчната скорост на обмен на данни през честотна лента на паметта на Android беше просто да се надгради капацитетът на RAM паметта. Въпреки това, колкото по-напреднала е технологията, толкова по-голяма е консумацията на енергия и толкова по-сериозен е проблемът с топлината, което води до нови неразрешими дилеми. В отговор – vivo инвестира в трансформиране на основната архитектура на своята операционна система”.

Това, по неговите думи, доведе до иновации като Extended RAM 3.0, базирана на технология за машинно обучение и изкуствен интелект, за да осигури безпроблемното извършване на няколко действия едновременно. Тя подобрява и производителността при игри, като използва хранилището на телефона, за да допълни физическата RAM памет за по-плавно потребителско изживяване.

Според vivo, технологичните иновации ще стават все по-прозрачни за потребителите. Бъдещите смартфони ще отразяват живота и желанията им, за да отговорят на техните нужди, а техническите спецификации ще останат на второ място. Имено ориентираните към потребителите иновации ще бъдат от решаващо значение за диференцираното изживяване на смартфоните от високия клас.

Коментар