Thor 660 – възхитителна клавиатура за дигитални номади

Genesis Thor 660 е пълнофункционална клавиатура, но компактна и лесна за носене навсякъде
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Здрава, функционална, дълготрайна и красива, но супер-компактна 60% клавиатура – Genesis Thor 660 е за мобилните хора: както тези, които обичат да играят до захлас, така и за тези, които работят на най-невероятни места. Тя лесно влиза в раница и дори в дамска чанта.

Понятието 60% клавиатура не бива да заблуждава никого. Това е пълнофункционална клавиатура със стандартен размер на клавишите. В нея липсва „десният панел“ – числовата клавиатура, стрелките и наборът от спомагателни бутони Ins-PgDn. Техните функции обаче не липсват, защото всичко е побрано в основното клавиатурно поле. В резултат на това Genesis Thor 660 е пълнофункционална, но компактна и лесна за носене навсякъде.

Здравина

Genesis Thor 660 има здраво тяло, което може да понесе всякакви физически въздействия. С други думи, дори да напъхаме клавиатурата в раницата без нейната кутия, устройството няма да пострада. Корпусът е монолитен, як. Няма движещи се части – сгъващи се крачета. Наклонът е осигурен от самата конструкция на корпуса. Разбира се, има неподвижни гумени крачета против подхлъзване.

Бутоните са подплатени с червени Gateron суичове. За тях Genesis казва, че са способни да издържат 50 милиона удара. За някого това може да звучи пресилено, но ние вече сме се убедили, че клавиатурите на Genesis са яки (буквално!) – дори тогава, когато производителят изобщо не говори за брой удари; например, след над 3 години интензивно писане върху Rhod 420 до момента клавиатурата няма никакво отклонение от първоначалния начин на работа.

Освен продължително играене или интензивно писане, клавишите са способни да понесат и натиск при транспортиране – здравите суичове няма да се впечатлят от това въздействие.

За якостта и износоустойчивостта навярно има принос и специалната полимерна комбинация, приложена от Genesis в този случай. Тя е наречена „Pudding PBT“ и касае „капачетата“ на клавишите, които са супер-здрави.

Лекота при натискНа тази клавиатура се пише леко, лесно и тихо. Суичовете се отличават с 45 г сила на натиск, което означава, че докосването с лекота е напълно достатъчно за функциониране на клавишите. Те не тракат звучно, дискретни са. Човек би казал, че се натискат „мазно“ и е просто приятно да се работи върху тях.

Времето за реагиране на клавишите е 8 ms, което ги прави перфектни за бързи игри, изискващи светкавични рефлекси, за игри със стрелба от първо лице и всякакви бойни виртуални забавления. Тази отзивчивост е радост не само за играещите – хората, които пишат интензивно (като нас) също се наслаждават на подобни параметри. Като се има предвид пълномащабният формат на клавишите, тук няма компромис със стойката на ръцете: клавиатурата е подходяща за продължително тракане.

Жична или безжична, според случая

Интелигентно решение за мобилност – така може да се определи решението тази клавиатура да работи и безжично, и с кабелна връзка. Кабелът е USB Type-C и с него устройството може да се прикачи към всякакъв компютър със свободен USB порт от същия тип.

Безжичната връзка е Bluetooth и позволява клавиатурата да се свърже към три устройства. Изборът с кое да комуникира в конкретния момент става чрез клавишна комбинация от фунционален бутон и един от трите Bluetooth бутона: Bluetooth 1, Bluetooth 2 или Bluetooth 3.

До седмица на батерия

Да, за да работи безжично, клавиатурата трябва да има батерия. Тя е вградена, с капацитет 3000 mAh. С нея клавиатурата може да работи няколко дена в безжичен режим. Всъщност, издържа и до седмица. Издръжливостта донякъде зависи и от степента на използване на RGB подсветката.

За да щади батерията си, Thor 660 автоматично изключва подсветката след известно време в покой. Отвъд това потребителят може и сам да я изключи чрез клавишна комбинация „On/Off”, а има и плъзгач на дъното на клавиатурата, който генерално прекъсва подаването на ток.

Клавишни комбинации

Който иска компактност, ще трябва да стане цар на „шорткътите“. Всички функционалности, които изглежда липсват в полза на компактността, всъщност са налице, просто са кодирани в клавишни комбинации. Затова веднага се забелязва, че всеки клавиш на Rhod 660 има някаква специална функция. Тя се задейства в съчетание с функционалния бутон.

Както споменахме, с клавишна комбинация се включва Blueetooth и се сменя посоката на комуникация със сдвоените устройства; Insert, Print Screen, Page Down и всички останали бутони от десния панел са възпроизведени чрез шорткъти. Пак с клавишни комбинации се управляват светлинните режими, яркостта, цвета на подсветката, както и функции като засилване и намаляване на звука и др.

Добре, че има книжка с кодовете на всички комбинации – този път изглежда ръководството за потребителя ще трябва да се чете!

Подсветка

В духа на Genesis и тази клавиатура има толкова различни режими на подсветката, че седмица не стига, за да се изпробват всичките. Налице са общо 19 режима. Смяната става чрез функционалния бутон и табулатора.

Гейм контрол

Thor 660 White е придружена от семпла, но лесна за управление програма, която покрива всички основни нужди. Интерфейсът поддържа множество профили. Могат да се сменят настройките на клавишите, така че човек да си създаде комбинации по свой вкус, да се генерират макроси и да се въвеждат нови комбинации, например за стартиране на конкретна програма с едно натискане.

Заключение

Аплодисменти заслужава Genesis за създаването на тази отлична 60% клавиатура. Нейните мащаби няма да натоварят китките и ръцете с принуда за свиване, но пък Thor 660 дава отлична лекота и мобилност на тези, които обичат да са в движение. Писането и играенето е леко, лесно, гладко, „мазно“ и тихо. Няма компромис с изгледа – светлинните ефекти също са „пълномащабни“. Якостта обещава клавиатурата да пътува навсякъде с останалото геймърско или работно снаряжение, та дори и да забравим кутията у дома.

Наличност и цена

Мобилната 60% клавиатура Thor 660 е достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на полския бранд Genesis. Моделът се предлага на цена около 130 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар