Център за данни ще отоплява хиляди домове в Гронинген

Топлината от центровете за данни все по-често се използва за отопление на сгради
(снимка: CC0 Public Domain)

Операторът на центрове за данни QTS възнамерява да използва топлината от сървърите за отопление на къщи в северната част на Гронинген (Холандия). За целта компанията е сключила споразумение с местния доставчик на комунални услуги WarmteStad, който, наред с други неща, снабдява региона с топлина.

Възможно е тази стъпка на QTS да се дължи на недоволството на властите от факта, че центровете за данни консумират твърде много енергия и вода, коментира The Register. Очаква се съоръжението за данни всъщност да играе ролята на своеобразно централно котелно за сгради в квартала, включително не само жилищни, но и търговски обекти, както и учебни заведения.



В същото време QTS ще захранва центъра си за данни от възобновяеми енергийни източници, а помпите ще бъдат свързани към системата на WarmteStad, която наскоро построи нова централа за отопление на сградите.

Bytesnet, която предоставя услуги за колокация в центровете на QTS, първа сключи споразумение с WarmteStad. Още през април компанията обяви, че ще дава топлина от сървърите на местните комунални услуги. Bytesnet използва сървъри Supermicro OCP сървъри и системи за течно охлаждане на Asperitas, топлината от които се пренася към WarmteStad.

Според изчисленията, до 2026 г. WarmteStad ще може да отоплява до 10 000 домакинства, благодарение на приноса на местните центрове за данни, което значително ще намали нивото на емисиите на въглероден диоксид в региона.

QTS е само един от операторите на центрове за данни в Европа, които подават излишната топлина комуналните отоплителни системи. Холандия има подобни проекти в Амстердам, Шипхол, Венло и други градове.



Въпреки че в страни като САЩ сътрудничеството на центровете за данни с местните комунални услуги не е много често, поради сравнително мекия климат, в Северна Европа такава помощ е доста търсена. Освен това европейският бизнес е сериозно ангажиран с намаляване на въглеродните емисии. Подобни проекти се разработват или вече се изпълняват в Австрия, Дания, Финландия и Швеция.

Коментари по темата: „Център за данни ще отоплява хиляди домове в Гронинген”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Нидерландия

Коментар