Фирми плащат над 30,000 лв. годишно такса смет

Предприятията у нас са заплатили през миналата година такса за битови отпадъци в размери от 8 до 2868 лв. на едно заето лице и от 30 до над 30 000 лв. на тон генерирани битови отпадъци.

Данните, изнесени от БСК, демонстрират огромното разминаване в практиката на отделните общини и наличие на дискриминация между бизнеса и гражданите, посочиха от камарата.

Освен това, данните напълно подкрепят аргументите на БСК за промяна на Закона за местните данъци и такси и наредбите на общинските съвети, в съответствие с европейските изисквания и практика.

БСК многократно е настоявала определянето на такса битови отпадъци да се извършва само на база и критерии, свързани с количество генерирани и третирани отпадъци.

"Следва да се преустанови използването на отчетната стойност на дълготрайните материални активи и данъчна оценка на имотите на фирмите, като основа за определяне на дължими суми", настояха от камарата.

Наскоро БСК се обърна към своите членове с молба да й предоставят данни за извършените от тях плащания през 2008 г. за всяко заето лице и тон генерирани отпадъци. До момента 122 фирми от различни икономически сектори и региони са представили свои данни, на базата на които камарата дава обобщен резултат.

Коментар